Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sportska dvorana u izgradnji – istraga protiv bivšeg gradonačelnika Siska

…sumnja se na štetnost potpisanog Ugovora

Je li bivši sisački gradonačelnik Dinko Pintarić(HDZ) oštetio grad Sisak za 96,829.756,63 kuna? Osnovana sumnja postoji, provest će se istraga.

Naime, kako je objavljeno na stranicama DORH-a,Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora iz članka 294. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/97. (1. 9. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je 55-godišnjak od listopada 2007. do kraja rujna 2009. godine u Sisku; kao službena osoba grada, 15. veljače 2008. u ime grada kao naručitelja sa trgovačkim društvom iz Zagreba kao izvršiteljem, zaključio ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku.

Osnovano se sumnja da je navedeno učinio iako je znao da je izgradnja sportske dvorane te škole planirana na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada koje se prije početka gradnje mora odvesti te da nije odvezen i da troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju škole i sportske dvorane ne obuhvaćaju odvoz otpada i projekt pilotiranja, kao i da ponude za izbor investitora radova su rađene na temelju takvog manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove i da nije napravljen investicijski projekt sa financijskom analizom isplativosti ovog projekta niti financijska analiza je li grad bio u mogućnosti iz planiranih prihoda podmirivati obveze iz ovog projekta.

Osnovano se sumnja da se potpisanim ugovorom izvršitelj obvezao kako će vlastitim sredstvima na zemljištu u vlasništvu grada, u roku od 18 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole na njegovo ime, izgraditi sportsku dvoranu prema prihvaćenoj ponudi za iznos od 129,189.369,60 kuna bez PDV-a, koja će biti njegovo vlasništvo i koju će nakon izgradnje dati gradu ili trgovačkom društvu u njegovom stopostotnom vlasništvu u zakup na rok od 15 godina, uz mjesečne zakupnine u iznosu od 717.719,00 kuna bez PDV-a, te po proteku zakupa ponuditi građevinu na otkup uz otkupnu cijenu od 40 posto vrijednosti dvorane. U konačnici, to predstavlja cijenu koštanja sportske dvorane u ukupnom iznosu od 161,413.875,90 kuna bez PDV-a.

Okrivljenik je, osnovano se sumnja, znao da dvorana za ugovoreni iznos novca neće moći biti izgrađena jer ugovoreni iznos nije obuhvaćao nužne pripremne radove. Nakon što je izvođač radova, trgovačko društvo iz Zagreba, započeo s radovima čišćenja terena na parceli i izvijestio da se na njoj nalaze velike količine komunalnog otpada; a da projektnom dokumentacijom niti sklopljenim ugovorom nisu predviđeni pripremni radovi odvoza otpada i poboljšanja temeljnog tla; osnovano se sumnja da je okrivljenik, znajući da će ti pripremni radovi značajno poskupjeti projekt izgradnje sportske dvorane (za to u proračunu grada Siska nisu osigurana sredstva) i da je u obvezi raspisati javni natječaj za to, najprije 12. kolovoza 2008. investitoru (društvo iz Zagreba) putem punomoćnika dao suglasnost da odveze otpad sa parcele na kojoj je planirano građenje kao zamjenske umjesto ugovorenih radova na izgradnji dvorane.
Nakon što je investitor dobio suglasnost grada za izvođenje ostalih zamjenskih radova i temeljem te suglasnosti financirao izvođenje pripremnih radova kao zamjenskih i samo dijela ugovorenih radova na izgradnji sportske dvorane potrošio cjelokupni ugovoreni iznos; a grad nije platio niti imao od kuda platiti izvođenje tih zamjenskih pripremih radova; daljnji radovi na izgradnji dvorane su obustavljeni te je i ostala nedovršena a društvo iz Zagreba je raskinulo ugovor.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik sklapanjem ugovora za koji je unaprijed znao da neće moći biti izvršen za ugovoreni iznos novca te davanjem suglasnosti za izvođenje zamjenskih umjesto ugovorenih radova, za koje je znao da grad nema osigurana sredstva, za grad preuzeo obvezu da plati trošak izvođenja zamjenskih radova za koje u proračunu grada nije bilo sredstava. Započeta izgradnja dvorane nije dovršena te je okrivljenik na opisani način oštetio grad za 96,829.756,63 kuna.”

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.