Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Sisku se održava međunarodna konferencija o očuvanju parkova skulpture

SPark– međunarodna konferencija o očuvanju parkova skulptura na otvorenom

SPark– međunarodna konferencija o očuvanju parkova skulptura na otvorenom

SPark– međunarodna konferencija o očuvanju parkova skulptura na otvorenom, koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, otvorena je danas u sisačkom hotelu Panonija.

Projekt koji za cilj ima očuvanje sisačkog parka skulptura, pokrenut  je 2012. godine, a jedna od organizatorica ove međunarodne konferencije i osoba koja već godinama radi na sisačkom parku skulptura, Sagita Mirjam Sunara, s Odsjeka za konzervaciju – restauraciju Umjetničke akademije Split, ističe njegovu posebnost u svjetskoj priči:

 

 

P1090833

 

„Ovaj park može biti pokretač razvoja kulturnog turizma u gradu Sisku“, rekla je Sagita Mirjam Sunara, te otkrila kako su neki od budućih koraka, u okviru njegovog redovitog održavanja, uređenje krajobraza, postavljanje rasvjete, te uključivanje sadržaja koji bi privukli ne samo lokalno, već i stanovništvo iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta.

Ova je godina od strane Vijeća Europe proglašena godinom Europske indrustrijske i tehničke baštine, a važnost ovog događaja koji se u Sisku obilježava već 3. put, ističe pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban:

 

 

„Ovo je manifestacija koju Sisak zaslužuje“, zaključuje  Ivana Miletić Čakširan, iz konzervatorskog odjela u Sisku ministarstva kulture :

 

 

 

P1090828

 

Skup Spark okupio je ugledne stručnjake iz cijeloga svijeta koji će, udruživši svoje znanje i iskustvo, ponuditi rješenja i odrediti smjernice za čuvanje, zaštitu i restauriranje zbirki skulptura na otvorenom, uključujući sisački Park skulptura,  a svečanom otvaranju ove međunarodne konferencije nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić :

 

 

Međunarodna konferencija o očuvanju parkova skulptura na otvorenom  dio je bogatog  programa ovogodišnje manifestacije „3. Dani industrijske baštine grada Siska“  koja je  pokazatelj  bogatstva industrijske baštine grada koja se kvalitetnom politikom korištenja može pretvoriti u pravi kulturni brend.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.