Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Velikoj Ludini i slavljenički i radno

Obilježen Dan općine, ali i početak radova na rekonstrukciji ŽC 3158 Vidrenjak-Okoli

U Velikoj Ludini danas je obilježen Dan općine.

Nadaleko poznata po svojim jabukama, Velika Ludina s oko 250 hektara voćnjaka postaje sve značajnije ime na karti hrvatskog voćarstva.Posljednjih godina proizvodnja se s jabuka širi i na ostale vrste voća poput jagoda, a nasadi se moderniziraju obranom od tuče i mraza te navodnjavanjem.

Uz voćarstvo, za gospodarstvo ove općine, značajnu ulogu ima i crpljenje nafte i plina te skladištenje prirodnog plina u obližnjem mjestu Okoli.Prometnica koja povezuje Vidrenjak s Okolima godinama je već u lošem stanju, pa se u dogovoru sa Županijom i Županijskom upravom za ceste krenulo u njezinu rekonstrukciju.

Radovi su počeli 25.kolovoza, a danas ih je u društvu načelnika Općine Velika Ludina Dražena Pavlovića i v.d.ravnatelja Županijske uprave za ceste Stipe Šapine obišao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

V.LUDINA 2

„Na ŽC 3158 Vidrenjak – Okoli u mjestu Okoli radi se rekonstrukcija kolničkog zastora.Prevući će se dva sloja asfalta, a idemo i na proširenje ceste.Do sada je bila široka četiri, a sada ćemo je proširiti na pet metara.Idemo i na rješavanje udarnih rupa i svih oštećenja na cesti.Normalno, tu je i rješavanje bankina i jaraka.Dužina dionice je 2,4 kilometra.Vrijednost radova je 3.218.000,00 kuna.Radovi se financiraju pola-pola.Pedeset posto sredstava daje Županijska uprava za ceste, a drugih pedeset posto Općina Velika Ludina.To je jedan novi vid suradnje između Županijske uprave za ceste i jedinica lokalne uprave i samouprave“, izvijestio je v.d.ravnatelja Županijske uprave za ceste Stipo Šapina.

V.LUDINA 3

Radove na prometnici izvodi na javnom natječaju izabrana tvrtka Strabag. Njihov dovršetak očekuje se krajem ove godine.

V.LUDINA 4

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović podsjeća kako je ovaj projekt rekonstrukcije prometnice sa Županijom i Županijskom upravom za ceste dogovoren još u travnju ove godine.

“Za Općinu Velika Ludina, ta je prometnica od velikog značaja“, kaže on.

„Mjesto Okoli je vrlo značajno u našoj općini i zbog broja stanovnika, ali i zbog gospodarstva koje ovdje imamo.Ovdje se vade i prirodni plin i nafta, a imamo i veliko i jedino u Hrvatskoj skladište plina PSP.Dakle, riječ je o vrlo bitnom objektu za energetski sustav Republike Hrvatske.Upravo zbog tog značaja Općina Ludina odlučila je sufinancirati ovaj projekt kako bi što prije došlo do njegove realizacije.Nadam se da će biti još ovakve suradnje i još ovakvih projekata“,kaže načelnik Dražen Pavlović.

V.LUDINA 5

Zadovoljstvo početkom radova na rekonstrukciji ove prometnice, izrazio je danas i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić:

„Mi smo u Županiji razvili jedan model koji je ovdje primjenjen, a to je da se 50% radova financira kroz Županijsku upravu za ceste dok 50 % daju jedinice lokalne samouprave.Imamo već takvih projekata.Jedan od njih je realiziran na području Grada Novske u naselju Kozarice gdje smo također primijenili taj model.Primjenjivat ćemo ga i ubuduće“, rekao je župan.

Još jednom, upozorio je kako je s proračunom kojim raspolaže Županijska uprava za ceste teško održavati postojeće prometnice, a riječ je o ukupno 1308 kilometara cesta.

„Proračun nam je ove godine smanjen za gotovo 9 milijuna kuna.Dobit ćemo manje iz Državnog proračuna, a planirano je da sve županijske uprave za ceste dobiju preko 220 milijuna kuna.Taj je sada iznos smanjen na svega 28 milijuna kuna.To je nešto nedopustivo.Vjerujte da je ovim sustav održavanja lokalnih i regionalnih cesta doveden u pitanje.Morat će se nešto drastično mijenjati“, rekao je Žinić, prozvavši ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića za nedostatak razumijevanja za probleme županijskih uprava za ceste.

„Ne možemo dozvoliti da se sve centralizira i da se sve događa u Zagrebu.Nešto mora doći i u Sisačko-moslavačku županiju i u Općinu Velika Ludina…Zalagat ćemo se za decentralizaciju određenih sredstava ili da se općenito promijeni način upravljanja županijskim cestama“, poručio je župan.

Općini Velika Ludina obećao je pomoć u projektima infrastrukture, poput projekata navodnjavanja.Kao općini koja je i jedan od najvećih proizvođača voća na našem području, poručio je kako će Županija i dalje nastaviti sufinancirati programe poduzetničkih kredita.

Inače, u Velikoj je Ludini danas u prigodi Dana općine i manifestacije „Oj, jabuko crveniko“ održana i svečana sjednica Općinskog vijeća.

V.LUDINA 7V.LUDINA 6

Godišnja nagrada Općine dodijeljena je Osnovnoj školi Velika Ludina zbog izuzetnog doprinosa na unaprijeđivanju školstva, dok je priznanje uručeno Dinku Husadžiću Sanskom za dugogodišnji doprinos u javnom i kulturnom životu Velike Ludine,osobito na području slikarstva i književnosti.

V.LUDINA 8

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.