Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zdravi mliječni obroci i za hrvatske školarce

Angažmanom zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir i hrvatskoj je djeci omogućeno da dobiju zdrave mliječne obroke u svojim školama

U srijedu, 30. rujna u školama i gradovima diljem svijeta obilježen je Svjetski dan školskog mlijeka kojim se promiče važnost konzumacije mlijeka i mliječnih obroka u školi i zdravstvene dobrobiti koju ona donosi djeci. Važnost mlijeka za dječju prehranu prepoznala je i Europska unija svojim programima potpore za dostavu voća i povrća, banana i mlijeka u obrazovne ustanove zbog čega su stigle pohvale i iz Europske mljekarske asocijacije. Iz ovog su programa bili izuzeti hrvatski školarci, međutim aktivnim angažmanom hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir i hrvatskoj je djeci omogućeno da i oni dobiju zdrave mliječne obroke u svojim školama. Usvajanjem Izvješća u koje je ugrađen zahtjev zastupnice Petir otklonjeni su tako povijesni kriteriji koji su Hrvatskoj kao novoj članici priječili sudjelovanje u programu za distribuciju mlijeka i mliječnih proizvoda u školama.


petir logo


Zastupnica Petir osvrnula se na Svjetski dan školskog mlijeka na važnost mlijeka u dječjoj prehrani i veliku pobjedu za hrvatske školarce. Izjavu zastupnice Petir donosimo u cijelosti.

Danas kada obilježavamo Svjetski dan školskog mlijeka, želim još jednom skrenuti pozornost na važnost kvalitetne prehrane za djecu u čemu su neizostavni mlijeko i mliječni proizvodi. Mlijeko je prirodna hrana bogata kalcijem, bjelančevinama i ugljikohidratima, vitaminima i mineralima prijeko potrebnima za rast i razvoj. Stoga je vrlo važno da djeca mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju svakodnevno. Ovaj dan školskog mlijeka prilika je da i mališane na njima prikladan način osvijestimo kako mlijeko i mliječni proizvodi hrane i jačaju njihove kosti i mišiće i predstavimo im mlijeko kao izvor dječje snage.

I danas me, baš kao i tog dana kada je donesena odluka o otklanjanju prepreka Hrvatskoj za sudjelovanje u programima potpore za dostavu voća i povrća, banana i mlijeka u obrazovne ustanove, neizmjerno veseli činjenica da je i hrvatskoj djeci omogućeno da i oni, kao i njihovi europski vršnjaci, dobivaju besplatne zdrave obroke u školama. Djeca su naše najveće bogatstvo i ona nam moraju biti na prvome mjestu. Žalosti činjenica da u Hrvatskoj roditelji više od 17 000 djece ne mogu priuštiti obrok svojoj djeci. Ova odluka ne samo da omogućuje da naša djeca dobivaju zdrave obroke u školi, već će nekima omogućiti da uopće dobiju obrok u školi. Moramo zaista učiniti sve što je u našoj moći kako niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bi bilo gladno.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.