Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Želimo Zakon o civilnim stradalnicima i nećemo odustati!

Vratite nam dostojanstvo!

Vratite nam dostojanstvo!

“Mi nemamo nikakva prava, u našoj državi se pravi razlika i među majkama – postoji majka poginulog branitelja, majka poginulog djeteta koja ima pravo i majka poginulog djeteta koja nema pravo jer ima mirovinu ili osobni dohodak “, rekla je u ponedjeljak, 21. rujna u Selcu  tijekom Aktualnog sata Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata predsjednica Udruge iz Sisačko-moslavačke županije Đurđa Gmaz.

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske već dugi niz godina žele čvrsti Zakon kojim bi bila regulirana prava civilnih stradalnika, ne nužno izjednačena s pravima hrvatskih branitelja,ali svakako primjerenija žrtvi koju su nevini civili  dali u Domovinskom ratu. Ovogodišnjem otvaranju susreta  i Aktualnom satu nazočio je i ministar branitelja Predrag Matić.

–  Sve Vlade do sada su nas ignorirale, ova Vlada je počela glasno govoriti, a Predrag Matić je prvi ministar koji je u ovih dvadeset godina koliko postojimo došao na naše susrete, rekla je predsjednica Zajednice udrlnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske.Još nemamo Zakon, iako je on gotovo pripremljen, no, na žalost neće moći biti izglasan do sljedećeg saziva Hrvatskog sabora.

– Nadam se da neće završiti u ladici, rekao je ministar branitelja Predrag Matić, najavljujući za četvrtak, 24. rujna još jedan sastanak radne skupine koja će „ući“ u svaki segment prijedloga Zakona o civilnim žrtvama.Zakon je dobar i hrabar, istaknuo je ministar, no treba biti takav da je provediv i u praksi.

Po novom prijedlogu Zakona povećao bi se iznos osobne invalidnine, izjednačila neka prava s pravima koja već imaju hrvatski branitelji, ukinule zapreke koje su do sada onemogućavale ostvarivanje određenih prava, regulirala novčana naknada obiteljima za nestale civile i drugo. No sve treba doraditi sa onima koji ovu problematiku žive već više od dvadeset godina. .

Krajem listopada u Slavonskom Brodu bit će otkriven i spomenik u sjećanje na 402 poginule djece u Domovinskom ratu, te Spomen soba  u sjećanje na  poginulu djecu. Spomen soba bit će otvorena u Memorijalnom centru u Vukovaru, najavio je ministar Matić.

Od Zakona se ne smije odustati , rekli su tijekom Aktualnog sata članovi Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika . Žao nam je što ga ova Vlada nije donijela u svom mandatu, kako je obećala, no vjerujemo kako će ga nova Vlada, bez obzira koja opcija pobjedi, odraditi do kraja.

Ako ni zbog čega drugog tada zbog vraćanja dostojanstva žrtvama i njihovim obiteljima koje više od dvadeset godina u „zapećku“ čekaju priznanje svoje žrtve.

Osamdesetak članova Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika s podučja Sisačko-moslavačke, Zagreba i Zagrebačke županije, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske , Brodsko-posavske i Zadaske županije u tri dana boravka u Selcu sudjelovat će u različitim sportsko -rekreativnim i kreativnim programima.

Svečanosti otvaranja susreta , osim ministra Predraga Matića, nazočili su i izaslanica Primorsko-goranskog župana, pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač i predsjednik MO Selce Vedran Antić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.