Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Akcija dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica – Siščani opet oduševili!

Oboljeli Tomislav Škrbinac u postupku je liječenja, pa nije mogao prisustvovati akciji

U prostorijama Gradskog društva Crveni križ Sisak od 13 sati traje akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ovu akciju upisa u Registar Zaklada Ana Rukavina organizira na inicijativu prijatelja Siščanina Tomislava Škrbinca, oboljelog od leukemije kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Mirta Vrančić, voditeljica ureda Zaklade Ana Rukavina:

 

 

P1100729

 

Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi kontaktirat će vas Centar za tipizaciju tkiva i ponovno vas pitati pristajete li na donaciju stanica. Nakon toga, slijedi postupak darivanja o kojemu još uvijek postoje mnoge predrasude. Kako on teče, opisat će Lada Rađenović koja se u Registar dobrovoljnih darivatelja upisala 2013. godine:

 

 

Akciju je došla podržati i Jasna Haralević:

 

 

P1100725

 

Transplantacija koštane srži za mnoge je pacijente oboljele od leukemije posljednja šansa za život. Budući da, poput transplantacije organa, samo jedna na sto tisuća osoba u potpunosti odgovara i podudara se s genima pacijenta, svaki novi registrirani član povećava izglede da se pronađe donator čije će stanice tijelo pacijenta prihvatiti. Stoga, ako još niste, upišite se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija je trajala do 16 sati.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.