Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Bijaše svjetlo”

Kupuje li se ovim sredstvima saborska fotelja ili vikendica na moru, svejedno je.

Kupuje li se ovim sredstvima saborska fotelja ili vikendica na moru, svejedno je.

Priopćenje medijima uputio je HSP AS Sisak.

“Prije mjesec dana sisačka oporba iz redova stranaka Domoljubne koalicije (HSP AS, HDZ, HSS, HSLS, BUZ) podnijela je kaznenu prijavu protiv zaduživanja Grada Siska za 50 milijuna kuna. Trenutno imamo novi pokušaj upitnih financijskih odluka. Tako će po nalogu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček Sisak dobiti nova zaduženja. Ovoga puta riječ je o projektu „Usluge poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete“ čija cijena iznosi 31 milijun i 250 tisuća kuna. No, izrada projekta i njegova opravdanost su nejasni i ne artikulirani. Naime, Grad Sisak je platio vanjskoj savjetnici I.Š. pripremu predmetne nabave za ovaj projekt, iako grad ima vlastitu tvrtku „Sisak projekte“ koji su registrirani za spomenute djelatnosti. Usporedbom navedenih subjekata doznajemo da je  gđa I.Š. partijski kadar i bivša djelatnica HEP-a. Nakon dobivena otkaza u toj tvrtci prebačena je u drugu tvrtku u državnom vlasništvu, HŽ Infrastrukturu. Cijena njezinih savjetničkih usluga je nepoznanica.

Nadalje, ovaj projekt vrijedan 31.250.000,00 kn trebao bi se kroz uštedu vratiti kroz 10 godina. Međutim, po ESCO modelu ova ušteda mora biti ostvarena kroz vremensko razdoblje od 4 do maksimalno 8 godina i  ESCO tvrtka se naplaćuje isključivo iz ostvarenih, izmjerenih i verificiranih ušteda (za koje ESCO tvrtka daje i jamstva) kroz jasno utvrđen broj godina. Zašto gradonačelnica u ovom projektu navodi 10 godina?

Uz sve troškove investicija, dodatnih 5% od iznosa koštati će nadzor koji će se provesti kroz bagaletnu nabavu, o čemu koordinaciju vodi I.Š., osoba koja nije zaposlena u gradskoj upravi, ali koristi sve njene resurse. Kao dodatna zanimljivost, tu se pojavljuje i činjenica da je grad Sisak već angažirao tvrtku „Led Elektronika“ iz Ivanić Grada, koja je dobila natječaj za Modernizaciju energetske učinkovitosti i ekološke rasvjete u Sisku u iznosu od 1.040.462 kn. Dakle, hoće li se „novim“ projektom modernizirati nešto što je već plaćeno tako velikim iznosima?

I za kraj tvrdnja koja izričito kaže da sve obaveze koje zahtjevaju plaćanje u slijedećim godinama mora odobriti Gradsko vijeće sukladno Zakonu o proračunu čl. 44., a gradonačelnica Siska  je već objavila promjenu plana nabave bez suglasnosti Vijeća.

Kupuje li se ovim sredstvima saborska fotelja ili vikendica na moru, svejedno je. Sisak će i opet biti financijski oštećen, a gradski budžet na rubu bankrota.”

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.