Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Blagoslovljene novopostavljene orgulje u crkvi Sv. Lovre u Petrinji

Orgulje su stigle u Petrinju nakon četiri i pol godine obnove iz crkve Sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 11. listopada u crkvi Sv. Lovre u Petrinji svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio novopostavljene orgulje. U koncelebraciji bio je domaći župnik preč. Josip Samaržija, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Ove orgulje stigle su u Petrinju, nakon četiri i pol godine obnove, iz crkve Sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, gdje su svirale od 1936. godine. Orgulje imaju trideset registara, a izradila ih je orguljaška radionica Heferer, prema konceptu orguljaša Franje i Čedomila Dugana, kao instrument za praćenje zborskog pjevanja, te imaju jedinstvenu povijesnu i muzikološku vrijednost.


_MG_1039


U homiliji biskup je podsjetio kako je tijekom Domovinskog rata na području Banovine u srušenim crkvama uništeno 28 orgulja, te je izrazio radost što je ova crkva nakon obnove konačno dobila i orgulje. “Neka ove orgulje rese crkvu i neka njihov zvuk obogaćuje liturgiju i pjesmu, ne samo slavlja koja će se odvijati u ovoj našoj župnoj crkvi Sv. Lovre, nego i neka njihov zvuk potiče na neprestanu molitvu i pjesmu u našem svakodnevnom kršćanskom životu. Sv. Augustin je rekao: ‘Naš život treba biti pjesma Bogu mila i ugodna’. Svojim životom mi pjevamo hvale Bogu našem Stvoritelju, Isusu Kristu našem Spasitelju i Duhu Svetom našem Posvetitelju. Mi smo pozvani da svojim životom budemo hvala Bogu. Na to nas potiče i ovaj instrument koga zovu kraljicom instrumenata, a koji resi brojne katoličke crkve i oplemenjuje liturgiju“, rekao je biskup te je zahvalio radionici obitelji Heferer koja je obnovila orgulje, te svim ostalim majstorima koji su radili na projektu g. Kuščeru, g. Kiriću i g. Jerešiću. Također, biskup je na pomoći zahvalio bivšem gradonačelniku Željku Nenadiću, sadašnjem Darinku Dumboviću, bivšem župniku vlč. Mariju Miglesu za čijeg je boravka u Petrinji projekt počeo, kao i sadašnjem župniku preč. Josipu Samaržiji.


_MG_1067


Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi u kojoj Isus susreće bogatog mladića pred kojim je izbor, biskup je rekao kako smo i mi kao vjernici svaki dan pred izborom. „Mi se neprestano nalazimo pred nekim izborima. Za mjesec dana su parlamentarni izbori, pa i tu trebamo biti mudri i birati ljude koji će nas voditi u istini, koji neće prezirati vjeru i Crkvu, koji neće zatirati vrijednosti Domovinskog rata i krvi naših branitelja, koji će poštovati našu tradiciju i koji će nas voditi naprijed iz ovih teških godina krize i loših putova kojima smo išli“, upozorio je na kraju biskup.

Na kraju mise zahvalu u ime župe i svih vjernika iznio je župnik preč. Samaržija, a okupljenima se obratio i graditelj orgulja Tomislav Heferer. “Ja sam kao predstavnik pete generacije obitelji ganut i izrazito ponosan da smo nakon mog djeda i pradjeda koji su gradili ove orgulje za crkvu Sv. Marka, a pošto su vaše orgulje stradale u Domovinskom ratu, uspjeli ove orgulje sačuvati, obnoviti i ovako lijepo ih postaviti na ovom vašem pjevalištu“, rekao je Heferer.


_MG_1099


Misno slavlje pjevanjem je uz orguljašku pratnju bogoslova i orguljaša Roberta Jakice uljepšao Zbor sv. Cecilije, a nakon slavlja uslijedio je kratki koncert tijekom kojega je Jakica pokazao impozantan zvuk ovog instrumenta skladbama J. S. Bacha: Preludij i fuga u C duru i Nun komm´ der Heiden Heiland, te skladbom Maxa Regera: Toccata in e.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.