Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Kako žive Hrvati u Rumunjskoj?

Posjet rumunjskoj općini Keča

Posjet rumunjskoj općini Keča

Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica svakoga tjedna  organizira zanimljiva druženja na kojima svatko može pronaći nešto za sebe. Uz Matičin četvrtak, ovoga puta u Muzeju Turopolja, 28. listopada, održala se Turopolska večer.

Posjetitelji su imali priliku poslušati predavanje prof.dr.sc. Vladimira Čavraka, našeg kolumnista,  i saznati kako žive Hrvati u Rumunjskoj.

– Ova tema večeras zanimljiva je, pogotovo za ovaj kraj Turopolja i Pokuplja jer se odnosi na malu, zaboravljenu skupinu Hrvata koji danas žive, a žive već 220 godina, u Keči, selu u Rumunjskoj. Odavde je otišlo oko 98 obitelji, ne samo u Keču nego u četiri sela, u Keču i još tri sela koja su u Vojvodini. Ti Hrvati su manje više zaboravljeni – rekao je Vladimir Čavrak.

Prisutni su, uz predavanje, mogli uživati u projekciji video i audio materijala snimljenih s putovanja u rumunjsku općinu Keča u kolovozu ove godine, a koja sadrži i svjedočenje 85-godišnje bake Julije Mikšić, koja o životu Hrvata u Rumunjskoj govori na hrvatskom jeziku iako nikada nije bila u Hrvatskoj. Ugodnoj atmosferi pogodavao je i nastup Ogranka “Seljačke sloge” iz Buševca.

http://vladimir-cavrak.from.hr/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.