Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Kongres EPP-a u Madridu završio izborom novih potpredsjednika

Delegaciju HSS-a predvodila je zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir

Delegaciju HSS-a predvodila je zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir

Nakon što su prvoga dana Kongresa Europske pučke stranke koji se 21. i 22. listopada održavao u Madridu na kongresu okupljeni delegati izabrali Josepha Daula za novog-starog predsjednika stranke, drugog dana izabrano je i deset potpredsjednika EPP-a, kao i glavni tajnik i blagajnik. Na kongresu i glasovanju sudjelovala je i delegacija Hrvatske seljačke stranke, koja je također članica EPP-a, a delegaciju je predvodila potpredsjednica HSS-a i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Za potpredsjednike stranke izabrani su: Kinga Gál, mađarska zastupnica u Europskom parlamentu, David McAllister, njemački zastupnik u Europskom parlamentu, Paulo Rangel, portugalski zastupnik u Europskom parlamentu, Jacek Saryusz-Wolski, poljski zastupnik u Europskom parlamentu, Antonio Tajani, talijanski zastupnik u Europskom parlamentu, kao i bivša nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu Corien Wortmann-Kool. Među novim potpredsjednicima europskih pučana našli su se i povjerenici Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage te susjedsku politiku i proširenje – Marianne Thyssen, Johannes Hahn, kao i potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen te ministar vanjskih poslova Irske Dara Murphy.

Drugi dan kongresa obilježila je i prisutnost istaknutih europskih državnika. Delegatima se obratio mađarski premijer Viktor Orban, osvrnuvši se ponajprije na aktualnu izbjegličku krizu. “Imamo mnogo suosjećanja za ljude koji su napustili svoje domove. Oni su žrtve loše vlade u svojim zemljama, žrtve loših međunarodnih političkih odluka, loših europskih politika i trgovaca ljudima. No time što ih smatramo žrtvama ne smijemo dopustiti da i sami postanemo žrtve”, istaknuo je Orban.

Posebnu pažnju izazvalo je i obraćanje njemačke kancelarke Angele Merkel koja je govorila o pozitivnim pomacima zemalja koje je recesija najteže pogodila, važnosti potpisivanja ugovora o trgovini sa SAD-om, a dotakla se i problema izbjeglica: “Vjerujemo zemljama na vanjskim granicama da čuvaju granice Europske unije. Naravno da svatko tko ulazi u EU mora biti registriran. No moramo pošteno podijeliti ovaj teret, uzimajući u obzir mogućnosti svake zemlje članice pojedinačno. Nitko to ne može učiniti sam, Europa mora biti jedinstvena i sigurna sam da ćemo u tome uspjeti!”


epp


Na Kongresu je usvojeno i nekoliko rezolucija koje se odnose na aktualna društvena, socijalna i gospodarska pitanja. Svakako najaktualnija i najhitnija je Rezolucija o zaštiti izbjeglica, osiguranju vanjskih granica Unije i poduzimanju aktivnosti protiv ilegalnih migracija koja poziva na hitno usvajanje i primjenu prvog i drugog paketa mjera o migracijama (iz svibnja i rujna 2015.) te poziva Europsku komisiju, države članice i Europski parlament da utvrde put i vremenski okvir za kratkoročne i dugoročne opcije za rješavanje izbjegličke krize.

Usvojene su još tri ključne rezolucije koje zagovaraju gospodarske reforme, jačanje europskog tržišta te ostvarivanje Energetske unije, očuvanje jedinstva i vladavinu prava te rezolucija koja upozorava na nazadovanje demokracije u Gruziji. Uz njih, usvojene su i rezolucije o kružnom gospodarstvu, o Uniji tržišta kapitala, digitalizaciji Europe te TTIP-u. Objašnjenja svih rezolucija možete pronaći u prilogu. Važno je pritom napomenuti kako je delegacija HSS-a prilikom glasovanja o teritorijalnom integritetu država članica i TTIP-u bila suzdržana smatrajući teritorijalni integritet država članica vrijednim načelom koje ne smije biti narušeno te pri kojemu države moraju imati prioritet odlučivanja. Kada se govori o TTIP-u, delegacija je ostala suzdržana zbog nedovoljne transparentnosti u pregovaračkom postupku te mogućim negativnim aspektima sporazuma po poljoprivredne proizvođače i sigurnost hrane.

Usvajanjem ovih rezolucija te dokumenta “Štiteći Uniju i promovirajući naše vrijednosti” koji je predstavljen prvog dana kongresa, a koji govori o izazovima s kojima se Europska unija suočava pozivajući se na vrijednosti koje su temelj političkog djelovanja Europske pučke stranke, kao i izborom novog vodstva stranke, zaokružen je Statutarni kongres Europske pučke stranke u Madridu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.