Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Međunarodni dan slijepih osoba

Dan će se obilježiti koncertima u Sisku i Petrinji

Dan će se obilježiti koncertima u Sisku i Petrinji

Međunarodni je  dan slijepih osoba. Iako se prvotno počeo obilježavati kao međunarodni dan bijelog štapa, prerastao je u Međunarodni dan slijepih, a u našoj se zemlji obilježava od 1996. Godine.

Prigoda je to najširu javnost upoznati s problemtaikom slijepih osoba.

Naime, 15. listopada 1964. godine Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan je  proglasio Danom bijelog štapa.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije djeluje već  punih šezdeset godina.

Kao socijalno-humanitarna organizacija bavi se  promicanjem i zadovoljavanjem specifičnih potreba slijepih osoba na području Sisačko-moslavačke županije –  Udruga djeluje na području gradova:  Sisak, Petrinja, Glina i Hrvatska Kostajnica te općina: Lekenik, Martinska Ves, Sunja, Donji Kukuruzari, Dvor, Topusko, Gvozd, Majur, Hrvatska Dubica. Trenutno okuplja 130 članova, a u neposrednom radu  neposrednom radu s korisnicima, slijepim osobama i njihovim obiteljima, radi i djeluje u praktično svim segmentima njihova života, od praćenja i rehabilitacije djece i mladeži, suradnje u osposobljavanju za samostalni život i rad, školovanja… Udruga djeluje u unapređenju socijalne i zdravstvene zaštite odraslih osoba, a poseban je naglasak stavljen na zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba starijih i nemoćnih slijepih ljudi, nezaposlenih mladih ljudi, pitanjima slijepih žena, te im daje podršku kroz razne aktivnosti .

Dugogodišnjom tradicijom djelovanja opravdala je svoju svrhu i okrenutost potrebama članstva, a što dokazuje svojim aktivnostima i  brojnim projektima.

Udruga slijepih sisačko-moslavačke županije obilježit će svoj dugogodišnji rad koncertima u Sisku i Petrinji, a riječ je o prvim samostalnim koncertima člana ove Udruge osamnaestogodišnjeg srednjoškolca iz Mošćenice Pavla Anića.

Prvi koncert će se održati večeras s početkom u 19 sati u Domu INA Rafinerije u Sisku , a drugi u Petrinji u Hrvatskom domu, sutra, 16. listopada s početkom u 19 sati.

Oba koncerta su humanitarna, a sredstva od ulaznica namijenjena su Udruzi slijepih sisačko-moslavačke županije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.