Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja raka

Ministar Varga u Sisku pozvao građane da se odazovu preventivnim pregledima

Ministar Varga u Sisku pozvao građane da se odazovu preventivnim pregledima

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, na sisačkoj Gradskoj tržnici Kontroba danas je održana promocija triju nacionalnih preventivnih programa: ranog otkrivanja raka dojke, ranog otkrivanja raka vrata maternice i ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se provode od 2006.godine.

U pratnji ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Inoslava Brkića,štandove na kojima su na sisačkoj tržnici predstavljeni ovi programi posjetio je i ministar zdravlja Siniša Varga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Od 2006. godine intenzivno provodimo nacionalne preventivne programe.To su programi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva.Tim programima pozivamo naše sugrađane da se odazovu na preventivne preglede koji su bezbolni, besplatni i bez liste čekanja.Dakle, može se odmah dobiti informaciju da li se boluje od neke maligne bolesti i na taj način spasiti život“.

Ovim pregledima, kaže Varga, moguće je na vrijeme otkriti bolest i prije pojave jasnih, vidljivih simptoma:

„Svako od tih sijela raka – od dojke ili vrata maternice ili debelog crijeva – to su sijela raka koja nažalost ne bole i zbog toga se desi kada se dogodi rak,da se ljudi prekasno javljaju liječniku.Prema tome,na svima nama – i javnom zdravstvu i liječnicima obiteljske medicine i ginekolozima je da pozivamo građane da se odazovu na preventivne preglede, rano otkriju rak ako ga imaju, koji je onda sto posto izlječiv i onda imamo veliku šansu produžiti vijek života i njegovu kvalitetu“.

Koliko su građani prepoznali ove nacionalne programe – koliko se odazivaju na preglede?

„Nacionalni prosjek je otprilike 60 posto.Znači, 60 posto osoba kad prime poziv na preventivni pregled oni se i odazovu.Nažalost, 40 posto ne i time riskiraju da im, ako imaju rak, on naraste na onu veličinu kada je de facto neizlječiv.Prema tome, pozivamo i tih 40 posto da se svakako, kada dobiju poziv u poštanski sandučić, odazovu.Na pozivu pišu točne upute kome se treba javiti.Pregled je besplatan, ništa ne košta i nema liste čekanja“, kaže ministar Varga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50-69 godina. U okviru tog programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice i sl). Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30%.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su sve žene i muškarci u RH u dobi od 50-74. godine. U okviru programa žene i muškarci se pozivaju da provedu  testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake 2-3 godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka krvarenja. Testiranje na nevidljivu krv u stolici je jednostavna pretraga te svatko može sam nanijeti uzorak stolice na test kartone. Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15% u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 25-64. godine. U okviru programa žene se pozivaju na Papa test svake tri godine. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Tada   se mogu pronaći promijenjene stanice u ranom stadiju koje se mogu lako odstraniti, tako da se ne razviju u rak. Cilj programa je smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60 posto 8 godina od početka programa te smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto 13 godina od početka programa .

No, prevencija, nisu samo redoviti pregledi, poručio je danas u Sisku ministar zdravlja Siniša Varga:

„Prevencija je cijeli niz aktivnosti , a broj jedan aktivnost je biti upoznat s time kako se zdravlje čuva.To znači: redovito kretanje, zdrava prehrana,život bez cigareta i alkohola i to je onda de facto garancija produženog vijeka života i velika kvaliteta života“.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.