Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Nobelova nagrada za mir: Tuniški kvartet za nacionalni dijalog

Svečana dodjela Nobelovih nagrada održat će se 10. prosinca na dan Nobelove smrti

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2015. godinu je Tuniški kvartet za nacionalni dijalog, objavljeno je u Oslu. “Kvartet” je dobio Nobelovu nagradu za “odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokracije u Tunisu nakon jasmin revolucije 2011. godine”.

Revolucija koja je pokrenula “arapsko proljeće”, poznata i kao “jasmin revolucija” nastala je na temelju dogovora četiriju organizacija – Lige za ljudska prava, Reda advokata, Udruženja zaposlenih i Ujedinjenih sindikata. Kvartet je osnovan 2013. kada je tranzicija u demokratsko društvo bila na rubu propasti, a zemlja na rubu građanskog rata, rekla je Kullmann Five.

Norveški odbor nazvao je tuniski kvartet “instrumentom koji je zemlji omogućio da u roku od nekoliko godina ustanovi ustavni sustav vladanja koji jamči temeljna prava svom stanovništvu, neovisno o rodu, političkom uvjerenju ili vjeroispovijesti”, što nije bio slučaj u drugim zemljama Arapskog proljeća. “Nisu sve zemlje iste, ali nadamo se da će proces koji je dao ploda u Tunisu nadahnuti i druge i da će doprinijeti promociji mira i demokracije na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i ostatku svijeta”, rekla je Five.

Pojedinci i organizacije iz cijeloga svijeta ove su godine za Nobelovu nagradu za mir nominirali 273 kandidata.  Među potencijalnim dobitnicima isticali su se njemačka kancelarka Angela Merkel, papa Franjo i UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR. Nominiran je i ruski list Novaja Gazeta, rijedak slučaj neovisnog novinarstva u Rusiji. Dvoje kandidata koji su se spominjali u “kontekstu klime” su američki znanstvenik James Hansen i voditeljica UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama Christina Figueres. U utrci je bio i kongoanski liječnik Denis Nukwee koji liječi silovane žene u Kongu, kao i preživjeli iz Hirošime i Nagasakija.

Svečana dodjela Nobelovih nagrada u svim kategorijama održat će se 10. prosinca na dan Nobelove smrti, a svi laureati bit će nagrađeni s više od milijun eura.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.