Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Obilježeni Svjetski dan hrane i Svjetski dan kruha

U Hrvatskoj se konzumira 11 grama soli po osobi

U Hrvatskoj se konzumira 11 grama soli po osobi

Svjetski dan hrane i Svjetski dan kruha obilježeni su svečanošću u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Sisačko- moslavačke županije. U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja održana je konferencija s temom štetnog utjecaja soli u prehrani i načinima prevencije.

Dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda:

 

 

P1100994

 

U Hrvatskoj se sol konzumira u prekomjernim količinama, čak 11 grama dnevno po osobi, dok preporuka Svjetske zdravstvene organizacije iznosi 5 grama. Iz tog je razloga donesen Strateški nacionalni plan smanjenja kuhinjske soli u prehrani. Nužno je da se zdravstveni sektor poveže s proizvođačima, industrijom pekarskih proizvoda jer se upravo kroz kruh i peciva unosi najviše soli u organizam, moglo se čuti na konferenciji.

Pokrovitelj obilježavanja Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana kruha je Sisačko- moslavačka županija. Župan Ivo Žinić svjestan je lošeg stanja po ovom pitanju u našoj županiji:

 

 

P1100996

 

Provedbom Strateškog nacionalnog plana količina soli u prehrani trebala bi se smanjiti po stopi od 4 % godišnje, a time bi se do 2020. godine ostvario cilj o smanjenju unosa  soli kroz prehranu za 20 %, naglasili su sudionici konferencije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.