Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Orson Welles – trideset godina od smrti “drzovitog uljeza”

Na radiju je prodrmao cijelu Ameriku emisijom o invaziji Marsovaca

Slavni redatelj i glumac ili točnije – filmski stvaralac Orson Welles rođen je 6. svibnja 1915. u gradu Kenosha u američkoj državi Wisconsin, a umro je 10. listopada 1985. u Hollywoodu.

Bio je čudo od djeteta; već je sa sedam godina čitao i govorio cijele odlomke Shakespearea, s jedanaest je putovao sâm pješice po Europi, a s dvanaest je počeo glumačku karijeru. Potom je režirao Macbetha, u kojem su igrali samo crnci, a nakon toga Julija Cezara, u kojem su glumci, pak, igrali u fašističkim odorama. Na radiju je prodrmao cijelu Ameriku emisijom o invaziji Marsovaca tako da je velik dio stanovnika počeo bježati iz naselja. Godine 1939. Welles je prihvatio ponudu kompanije R.K.O. da svake godine snimi jedan film, gdje će biti, prema ugovoru, producent, redatelj, scenarist ili glumac, prema želji, a može biti i sve zajedno.

Nakon jednogodišnjih priprema, otkako je došao u Hollywood neprijateljski dočekan kao drzovit uljez, počeo je snimati svoj projekt Građanin Kane. Snimanje je dovršio za petnaest tjedana. Ali, tada počinju tegobe: magnat američkog tiska William Randolph Hearst optužio je Wellesa i kompaniju da iznose pojedinosti iz njegova život na uvredljiv način. Borba je trajala sedam mjeseci, no film je ipak prikazan uz ovacije filmskog svijeta i kritičara. Stvorio je genijalan film koji neće mimoići nijedna filmska enciklopedija ni antologija.

ors

Welles je u dramaturgiji napustio zakon sukcesije i kauzalnosti, služio se iznimno krupnim planovima, a povrh svega dubinskom lećom specijalnog objektiva, čega je posljedica bila i drukčija montaža.Razbio je okvire tradicije i u mizansceni, tonu, kadriranju. Bio je opasan snagom svoje analize društvenih pojava, ali i odviše skup i odviše spor u dovršavanju filma, pa nije mogao opstati u filmu kao industriji. Stvorio je još Damu iz Šangaja s Ritom Hayworth, šekspirijanske filmove Othello, Macbeth i Falstaff, Mistera Arkadina, po mnogočemu zanimljivog Trećeg čovjeka. U nekih pedeset filmova drugih autora Orson Welles igrao je kao glumac skupljajući sredstva za vlastita ostvarenja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.