Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir traži zabranu patentiranja na biljkama i životinjama

Marijana Petir kritizirala je odluku Europskog ureda za patente

Marijana Petir kritizirala je odluku Europskog ureda za patente

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir kritizirala je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta odluku Europskog ureda za patente (EPO) vezanu uz patentiranja nekih sorti bilja.

Naime, 15. ožujka ove godine prošireno žalbeno vijeće Europskog ureda za patente donijelo je presudu u vezi s predmetom „o rajčici i brokuli“ . Dopuštajući potražnju proizvoda rajčice sa smanjenom količinom vode i brokule sa povećanom količinom antikarcenogenih glukozinolata, Europski ured za patente odlučio je da biljni i životinjski proizvodi koji dolaze iz konvencionalnih uzgoja mogu biti zaštićeni kao patent. To je kontroverzni presedan koji za sobom poteže razmišljanje o ekonomskim, legalnim i etičkim pitanjima.


epp


„Nakon te odluke otvorena su vrata dobivanju prava na patent određenih biljnih značajki, a na temelju tehnike uzgoja nove biljne sorte. Imajući u vidu da se općenito broj sorti za dobavu kvalitetnog biljnog materijala iz godine u godinu smanjuje, opasnosti koje prijete od takve odluke nisu zanemarive“, rekla je Marijana Petir. Europski ured za patente nije dio institucija Europske unije međutim, donesena odluka ima značajne implikacije, kako političke tako i one koje se tiču sigurnosti opskrbe hranom u EU, tim više što je u postupku rješavanja više od tisuću sličnih zahtjeva, a tiču se uglavnom voća i povrća.

Europski je parlament u više navrata izrazio svoje mišljenje kako se patentiranje sorti životinja i biljaka te neophodnih bioloških procesa za proizvodnju biljaka i životinja ne smije provoditi. Odluka Europskog ureda za patente također je u suprotnosti  s odredbama Biotech Direktive 1998/44/EZ.

Marijana Petir je kritizirala odluku Europskog ureda za patente tražeći Europsku komisiju da poduzme potrebne korake i onemogući takvo patentiranje. Rekla kako ova odluka uništava ekonomski potencijal proizvođača i uzgajivača biljaka zbog troška kojega sada još ne možemo predvidjeti  te povećanja na EU tržištu sjemena ionako velikog udjela multinacionalnih tvrtki koje proizvode sjeme. „Protivim se patentiranju biljaka i životinja i iz etičkih razloga. Neki bi se političari, ali i znanstvenici u multinacionalnim kompanijama trebali prestati igrati Boga. Ne može se patentirati život te očekujem proaktivnu politiku Europske komisije o ovom pitanju“, rekla je Petir.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.