Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Petrinja se priprema za moguće poplave

Održan sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje

Održan sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje

Na poziv petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, u Petrinji je danas, u Maloj gradskoj vijećnici održan sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje u čijem radu, uz čelnike grada, sudjeluju i predstavnici komunalnih poduzeća „Privreda” i „Komunalac” te vatrogasci i predstavnici Hrvatskih voda.

„Situaciju koja nas eventualno očekuje ne treba podcijeniti“, rekao je gradonačelnik Dumbović, podsjetivši na prošlogodišnja iskustva kada je Petrinja šest puta bila na udaru poplava, od čega su četiri puta proglašene elementarne nepogode.

 

 

Štete od lanjskih poplava bile su milijunske – gotovo 5,2 milijuna i proračun se od njih još uvijek nije oporavio, rekao je Dumbović te dodao kako su na lanjskim problemima ipak izvučene i neke pouke, prije svega o potrebi zajedništva, dobre organizacije i koordinacije svih uključenih službi na terenu.Zahvalio je svima koji su sudjelovali u prošlogodišnjoj borbi s poplavama te još jednom pozvao sve službe na budnost i na spremnost da preuzmu svoj dio posla.Istaknuo je potrebu koordinacije i s ostalim stožerima u županiji.Dodao je kako nema mjesta nikakvoj panici i dramama. “Sigurnost građana je najvažnija“, poručio je između ostalog petrinjski gradonačelnik.

 

 

Zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić koji je ujedno i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje grada Petrinje podsjetio je kako ovo nije prvi put da se Petrinja susreće s problemom poplava.“Uspješno smo se obranili dosad, pa ne vidim razlog da to ne napravimo i ovaj put“, rekao je Bešlić istaknuvši kako se pozorno prati vodostaj Kupe.

 

 

Vatrogasci su se od prošle godine „pojačali“ s dvije crpne pumpe kapaciteta 300 litara u sekundi, podsjetio je Bešlić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Djelatnici komunalnog poduzeća Privreda koji su također nazočili sastanku Stožera izvijestili su kako za sada imaju 5.000 vreća i oko 20 kubika pijeska, a u dogovoru s Hrvatskim vodama stići će još 10.000 vreća i oko 100 kubika pijeska.

Bude li potrebe, uz službe koje su uključene u zaštitu i spašavanje, uključivat će se i ljude iz javnih radova te članove udruga koje budu spremne pomoći.

Današnjem sastanku petrinjskog Stožera za zaštitu i spašavanje nazočili su i predstavnici Hrvatskih voda. Aleksandar Fijan izvijestio je da je nasip na Petrinjčici saniran i da će Hrvatske vode nastaviti kontrolirati nasipe, te dodao:

„U biti najviše problema bi mogli stvarati  lokalni vodotoci i oborinska odvodnja. Očekuju se veliki mjestimični pljuskovi tako da pretpostavljamo kako će najviše problema biti tu, što se tiče odvodnje, odnosno gradske kanalizacije. Pumpe ste nabavili, u slučaju potrebe ima ih još, mi također raspolažemo njima, ali radi se o tome da očekujemo dosta oborina u Sloveniji, znači očekujemo i Savu. Kupa je trenutno  u opadanju u Karlovcu, međutim tamo je i jučer cijeli dan padala kiša i noćas i očekuje se tijekom dana porast vodostaja.Nasipi su u Petrinji sanirani i mi ćemo ih nastaviti kontrolirati“, rekao je Fijan.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.