Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Proslavljena 1437. Hidžretska Nova godina

Hidžra u današnjem kontekstu znači napuštanje loših navika i grijeha

Hidžra u današnjem kontekstu znači napuštanje loših navika i grijeha

Svečanim programom pod nazivom „Nek se srca otvore“ jučer navečer obilježena je 1437. Hidžretska Nova Godina. Hidžretska Nova godina se veže za jedan od najvažnijih događaja u povijesti islama, a to je Hidžra. Hidžra je u povijesnom kontekstu bilo preseljenje poslanika Muhameda i prvih muslimana iz grada Meke u grad Medinu.

„To je obilježavanje sudbonosnog, prijelomnog trenutka u povijesti islama koji je označio procvat islama“, objašnjava Alem ef. Crnkić:

 

 

DSC_0097 (1)

 

Hidžra u današnjem kontekstu znači napuštanje loših navika i grijeha, nastavlja Crnkić. Hidžretski kalendar se pak mjeri prema kretanju Mjeseca, riječ je o lunarnoj godini koja je kraća od Sunčeve i ima 354 ili 355 dana:

 

 

DSC_0058

 

Islamska zajednica u Sisku već sedmu godinu obilježava javnu proslavu Hidžretske Nove godine. Alem efendiju Crnkića ponosnim čini činjenica da je sisačka islamska zajednica jedina u Hrvatskoj koja na ovakav način obilježava Novu godinu:

 

 

DSC_0051

 

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić koji jeizrazio je zadovoljstvo što može prisustvovati obilježavanju značajnog događaja za muslimansku zajednicu:

 

 

naslov

 

Alem ef. Crnkić uputio je čestitku pripadnicima islamske vjere za 1437. Hidžretsku Novu godinu sa željom da im bude uspješna, sretna i ispunjena Božjom milošću.

 

DSC_0065

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.