Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Spomen na stradanje Glinjana

24.obljetnica okupacije glinskog poručja i stradavanja stanovnika ovog kraja u Domovinskom ratu

Na potezu od Gornjeg Viduševca do Gornje Bučice, na kako je Glinjani zovu, „cesti stradanja“ kroz šumu Pokule, jučer je obilježena 24.obljetnica okupacije kompletne terororijalne cjeline Grada Gline i velikog stradavanja njezinih stanovnika prilikom agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod pet spomen obilježja na potezu od Gornjeg Viduševca do Gornje Bučice gdje je održana i središnja komemoracija.

GLINA 5

Župan Ivo Žinić, pod čijim je pokroviteljstvom održano obilježavanje ove obljetnice,

istaknuo je kako je Domovinski rat bio obrambeni rat te podsjetio na stradavanje ovoga kraja.

GLINA 10

„Na današnji dan prije 24 godine, nažalost, područje Banovine, područje ovog dijela teritorija grada Gline, od Gornje i Donje Bučice, od Ilovačka, Degoja, Pokupske Slatine, Donjeg i Gornjeg Taborišta teško je stradalo.Teško je stradalo cijelo područje ovog prostora grada Gline – 36 hrvatskih naselja s prostora grada Gline je potpuno zbrisano.To je nešto što ne smijemo zaboraviti.Ovdje smo došli pokloniti se i sjetiti se onih koji su dali ono najdragocjenije – svoj život“, rekao je župan te podsjetio kako je na ovom prostoru u Domovinskom ratu plaćena velika cijena za slobodu.

SPOMEN OBILJEŽJE 5

„Na području Gline gotovo 400 ljudi – civila i hrvatskih branitelja dalo je svoj život za hrvatsku slobodu.To je najveća cijena plaćena u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj.Vukovar je sinonim stradanja hrvatskog naroda, ali ako uzmete u obzir da je na prostoru grada Gline živjelo osam tisuća Hrvata, to je pet posto ukupne populacije. Ovo su dani sjećanja na naše poginule.To je nešto što nam mora biti svetinja.Bili su to dani kada je hrvatski narod morao otići s ovog područja, s cijelog prostora grada Gline, s vrećicama u rukama.S tugom se sjećamo tih dana.Došli smo se pokloniti i sjetiti se svih poginulih“, rekao je župan Ivo Žinić.

GLINA 1 GLINA 3

Na komemoraciji govorili su i inicijatorica obilježavanja ovogodišnje obljetnice Vera Božurić,zamjenik gradonačelnika Grada Gline Igor Karaturović  te predsjednica Gradskog vijeća Grada Gline Sanja Štingl Vlašić.

GLINA 6

Zamjenik gradonačelnika Grada Gline Igor Karaturović istaknuo je veliki doprinos velikogoričke 153.brigade Hrvatske vojske na ovom području te poručio:

GLINA 8

„Domovinski rat je najveća vrijednost ove države, najveći motiv stvaranja budućnosti ove države, međutim Domovinski rat pripada hrvatskom narodu, svim građanima ove države i nitko nam Domovinski rat ne može svojatati zbog političkih, vjerskih ili bilo kakvih drugih razloga, on ostaje ugrađen kao nešto što je prethodnica budućnosti koju zajednički moramo graditi”.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Gline,Sanja Štingl Vlašić pozvala je na čuvanje uspomena na one koji su svoje živote dali za stvaranje Hrvatske:

GLINA 9

„To je naša dužnost, dužnost je da ne zaboravimo da se prisjetimo uvijek i pokazujemo mladim generacijama žrtve koje su utkane u stvaranje naše Domovine. Vjerujem i nadam se da ćemo i dalje mladim generacijama ukazivati na te žrtve i da će oni to prenositi na naredna pokoljenja kako se žrtva nikada ne bih zaboravila. Oni su utkali svoje živote za slobodnu Hrvatsku kako bi mi danas mogli u miru stvarati bolje uvjete života za sve nas i buduće generacije”.

GLINA 2

Obilježavanje 24. obljetnice okupacije glinskog područja i velikog stradanja stanovnika ovog kraja u Domovinskom ratu organizirali su Zajednica udruga DVD Bučica, DVD Taborište, Lovačka udruga „Lane” Bučica”, Zavičajno društvo „Bučica” i Zavičajno društvo „Slap” iz Slatine Pokupske.

SPOMEN OBILJEŽJE 1SPOMEN OBILJEŽJE 2

SPOMEN OBILJEŽJE 3SPOMEN OBILJEŽJE 4

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.