Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Sretan Dan neovisnosti!

8. listopada 1991. Hrvatski sabor je jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje SFRJ

8. listopada 1991. Hrvatski sabor je jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje SFRJ

Hrvatska danas obilježava  Dan neovisnosti u sjećanje na 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze  s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje SFRJ. 

Ova važna odluka donesena je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Provedba odluke odgođena je za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja te zahtjeva Europske zajednice, koja je tzv. jugoslavensku krizu pokušala riješiti mirnim putem. Sabor je odluku donio 8.listopada 1991. na sjednici koja nije održana u zgradi Sabora, već u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

 Naime, JNA je dan prije oko 15 sati, odmah nakon isteka tromjesečnog moratorija, raketirala Banske dvore kako bi likvidirala tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana te članove vlade i parlamenta. U tom je napadu jedna osoba poginula, a četiri su lakše ozlijeđene.

Već idući da, Sabor Republike Hrvatske povijesnom je odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. 

U spomen na taj dan, 8. se listopada u Hrvatskoj obilježava kao Dan neovisnosti – državni blagdan i neradni dan.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.