Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Susret biskupa s ravnateljima vrtića te osnovnih i srednjih škola

Sisački biskup Vlado Košić izrazio je radost zbog tradicije ovih okupljanja

Sisački biskup Vlado Košić izrazio je radost zbog tradicije ovih okupljanja

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića s ravnateljima vrtića te osnovnih i srednjih škola s područja Biskupije, u organizaciji Katehetskog ureda Sisačke biskupije, održan je u ponedjeljak 19. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Na samom početku sisačkog biskupa i sve nazočne ravnatelje pozdravila je gđa Vesna Šebek, ravnateljica Osnovne škole „Braća Ribar“ iz Siska, istaknuvši kako su ovi susreti dokaz da je moguća zajednička suradnja na području odgoja i obrazovanja mladih naraštaja, koje se nastoji pripremiti za kvalitetan život, kako bi bili spremni zrelo rasuđivati i samostalno odlučivati u životnim trenucima.

Sisački biskup Vlado Košić izrazio je radost zbog tradicije ovih okupljanja te progovorio o potrebi dijaloga. „Svi mi bismo trebali osjećati suodgovornost u našem služenju i pomaganju djeci. Mislim da je nužno da smo okrenuti jedni drugima čak i uz različite stavove. Potrebno je da te naše stavove argumentiramo u atmosferi prijateljstva i poštovanja i iznosimo jedni drugima. Dijalog je baš to, čuti i poštovati drugoga i različitoga. Sluga Božji Kardinal Franjo Kuharić je rekao kako je demokracija umijeće slušanja drugoga. Nekada nam se čini, kako to žele neki prikazati, da je demokracija nadglasavanje, ali nije. Tema našeg današnjeg dijaloga je odgoj i obrazovanje mladih i djece i želja mi je da taj dijalog napreduje u našoj Biskupiji i u obrazovnim institucijama na njenom području bez obzira jesu li one državne, gradske ili privatne“, rekao je biskup te upoznao ravnatelje s mogućnošću otvaranja katoličke škole u Sisku.


_MG_1401


U nastavku susreta o dijelovima Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, te Sporazumu između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije koji se tiču školstva progovorila je predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko. Ona je podsjetila na članak 1. Ugovora sa Svetom Stolicom kojim RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i predškolskim ustanovama kao obveznog predmeta za one koji ga izberu, te je upozorila na nepoštivanje pojedinih odredbi iz ugovora.

Predstojnica je istaknula da iako vjeronauk u školskom sustavu ima svoje mjesto, te važnu prepoznatljivu ulogu, nažalost na području Biskupije ne postoji niti jedan vrtić koji provodi vjerski predškolski odgoj. „Prošlu jesen Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu je organizirao školovanje odgajatelja i odgajateljica u vrtićima za predškolski vjerski program. Iz naše biskupije prijavilo se dvanaest odgajatelja koji su i završili to školanje, te se sada nadamo da ćemo nakon verifikacije programa na jesen slijedeće godine krenuti i u njegovu realizaciju po vrtićima. To nije cjelodnevni program koji bi odgajatelji provodili nego su to trenuci kada odgojiteljica ili odgajatelj koji su školovani za to mogu obilježiti blagdane poput Dana kruha, Božića i drugih, na taj način da djeci prikažu njegovu vjersku stranu. Postoji puno priča i bajki o Božiću, ali sadržaj Isusova dolaska na zemlju ima malo dublji karakter i poruku i dobro je to djeci na ispravan način prikazati“, rekla je s. Smilja te u nastavku progovorila o još nekim problemima koji se javljaju početkom svake školske godine.

Susret je završen otvorenom diskusijom o aktualnim pitanjima.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.