Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svećenički dan Sisačke biskupije

Održano predavanje na temu “Obitelj prema zakonodavstvu Katoličke Crkve“

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 8. listopada u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavač je bio vicekancelar Biskupije vlč. mr. Janko Lulić, a održao je predavanje na temu „Obitelj prema zakonodavstvu Katoličke Crkve“.

Govoreći o ženidbenom pravu predavač je istaknuo kako je ono jedno od najvažnijih i najsloženijih dijelova kanonske normative Crkve, te kako to prije svega proizlazi iz same naravi materije. „Ženidba i obitelj nalaze se u temelju ljudskoga života i društva. Svjedoci smo kako u naše vrijeme one prolaze fazu duboke preobrazbe, koju možda nijedna druga svjetovna i vjerska ustanova danas ne prolazi, a koja proizlazi iz žive brige onih koji su zainteresirani za sudbinu čovjeka i društva u kojem on živi. Zato sv. Ivan Pavao II. u svojoj apostolskoj pobudnici ‘Familiaris Consortio’ ističe kako je Obitelj u današnje vrijeme kao i druge ustanove, a možda i više od njih pogođena mnogostrukim, dubokim i brzim promjenama društva i kulture“, rekao je vlč. Lulić te dodao kako je osnovno zajedništvo upravo obiteljsko zajedništvo, a koje je izvor čovjekove sigurnosti, rasta i ispunjenja ljudskih čežnji.

Predavač je pojasnio kako i ženidba nije samo vjerska stvarnost, misterij spasenja i milosti koju je Krist uzdigao na dostojanstvo sakramenta, nego je ona građanski i društveno, i duboko ljudska stvarnost. „Pravo na ženidbu temeljno je pravo ljudske osobe, prema kojem svaka muška i ženska osoba mogu sklopiti ženidbu, birajući slobodno vlastitog supružnika. No nije riječ o nekom apsolutnom i neograničenom pravu, jer nije u pitanju samo neko intimno i privatno, nego i društveno pravo, čije ispunjenje javna vlast može i mora na prikladan način urediti u općem dobru“, ustvrdio je te se u nastavu dotaknuo i obveza i prava roditelja na odgoj djece. „Jedno od značajnih mjesta u Zakoniku je kanon 226, §2, u kojem roditelji, budući da su djeci darovali život, imaju veoma tešku obvezu i pravo da ih odgajaju, zato je dužnost ponajprije kršćanskih roditelja da se brinu za kršćanski odgoj djece prema nauku predanom od Crkve. Obveza i pravo kršćanskog odgoja djece povezuje se s općom obvezom i pravom na odgoj djece. Svaki od roditelja ima obvezu i pravo na odgoj vlastite djece, koji je ispred i iznad prava bilo koje druge osobe ili pravnog tijela koji ipak u nekim okolnostima mogu imati samo neke obaveze i prava u davanju doprinosa odgoju tuđe djece“.


_MG_0998


U drugom dijelu predavanja vlč. Lulić osvrnuo se i na motuproprij „Mitis Iudex Dominus Iesus“ kojim je papa Franjo reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe upozorivši kako su se u brojnim medijima mogle čuti krive interpretacije ovih reformi koje su kod vjernika stvorile potpuno pogrešnu sliku ovog postupka. „Dosadašnji redoviti sudski postupak utvrđivanja ništavosti ženidbe i dalje ostaje na snazi te će se primjenjivati u skladu s važećim i novoproglašenim odredbama. Pogrešno je reći da će skraćeni postupak utvrđivanja ništavosti ženidbe pred biskupom, koji je predviđen reformom, zamijeniti redoviti postupak. Skraćeni postupak pred biskupom predviđen je samo u slučaju kad se za to ispune uvjeti odnosno kada proglašenje ništavosti ženidbe traže oba ženidbena druga ili jedan ženidbeni drug uz pristanak drugog, i ako je riječ o takvim okolnostima činjenica i osoba, koje su podržane svjedočanstvima i dokumentima, koji ne zahtijevaju istraživanje ili pomnije ispitivanje te se ništavost ženidbe čini očitom“, pojasnio je predavač.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o brojnim nadolazećim događajima u biskupiji, istaknuvši predstavljanje knjige „Rivellijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva“ koje će se održati u četvrtak 15. listopada u Velikom Kaptolu, Dan obitelji Sisačke biskupije 17. listopada i đakonsko ređenje trojice kandidata 24. listopada u crkvi Sv. Lovre u Petrinji. Biskup je i sve okupljene posebno pozvao na molitvu za Biskupsku sinodu o obitelji.

Svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Predsjednik Caritasa Biskupije mons. Franjo Ćuk govorio je o rezultatima proteklih akcija, te pozvao sve na sudjelovanje u tradicionalnoj akciji prikupljanja jesenskih plodova koja kreće 11. listopada.

Povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Roko Bedalov predstavio program događanja Dana obitelji i pozvao je okupljene svećenika da potaknu svoje vjernike kako bi pomogli rad Zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“ koja brine o obiteljima s petero i više djece. Povjerenik za duhovna zvanja vlč. Ivan Grbešić izvijestio je o proteklom susretu bogoslova Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije i progovorio o programu „Vikend u sjemeništu“ i susretima ministranata, a povjerenik za misije vlč. Ivan Faletar podsjetio je kako je 18. listopada Misijska nedjelja. Povjerenik za hrvatski martirologij dr. Mile Marinčić izvjestio je o tijeku prikupljanja podataka o žrtvama, a na kraju program jesenskih događanja za mlade predstavio je povjerenik za pastoral mladih vlč. Mate Malekinušić. Novi svećenički dan bit će 5. studenog, a predavanje o obitelji u Bibliji održat će dr. sc. Anđelo Maly.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.