Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Svjetski dan cerebralne paralize

Pošaljite nam priču!

Već četvrtu godinu za redom Svjetski dan cerebralne paralize koji se obilježava 7. listopada ima viziju osigurati osobama s cerebralnom paralizom jednake mogućnosti i pravo na pristupačnost, stoji u priopćenju Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije čestita svojim članovima njihov međunarodni dan i naznačuje kako je cerebralna paraliza najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu. Procjenjuje se kako ovoga trenutka više od 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom živi diljem svijeta, a podupire ih 350 milijuna obitelji, prijatelja i članova organizacija.

Unatoč tome, osobe s cerebralnom paralizom i dalje su “nevidljive“ u mnogim zemljama svijeta. Osobe s cerebralnom paralizom i dalje se susreću s diskriminacijom i neprihvaćanjem šire zajednice zajedno sa svojim obiteljima, a izdvajamo 6 ključnih problema s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom na globalnoj razini, to su:

  • Javna svijest
  • Građanska prava
  • Dostupnost medicinskih/terapeutskih usluga
  • Kvaliteta života
  • Obrazovanje
  • Doprinos društvu

Podizanje javne svijesti prvi je korak prema ostvarivanju građanskih prava i uključivanju u društvo osoba s cerebralnom paralizom. Svi mi imamo zadatak informirati i educirati zajednicu.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize priključuje se međunarodnom obilježavanju  te poziva osobe s cerebralnom paralizom diljem Hrvatske da im pod zajedničkim naslovom „JA SAM TU!“ pošalju svoju priču, sliku i lokaciju. Savez će vas zatim označiti na mapi svijeta i podijeliti vašu priču.

Ispričajte nam svoju priču o predrasudama s kojima ste se susreli kao osoba s cerebralnom paralizom, član obitelji ili organizacije. Vaša razmišljanja i ideje o tome kako educirati ljude o cerebralnoj paralizi su dobrodošla!

Podijelite s nama priču o kršenju Vaših građanskih prava. Na taj način možemo upozoriti vlasti na propuste u primjenjivanju zakona u praksi.

Pošaljite nam priču o dostupnosti proizvoda, informacija i podrške u Vašoj zajednici. Na koji način nedostatak ili dostupnost istih utječe na kvalitetu Vašeg života? . Jeste li imali asistenta u nastavi ili sudjelovali u dodatnim edukacijama?

Priče iz Hrvatske prikuplja Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, i naša Udruga  a kasnije će biti pridodane na mapu svijeta.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.