Ostalo

Svjetski dan cerebralne paralize

Pošaljite nam priču!

Već četvrtu godinu za redom Svjetski dan cerebralne paralize koji se obilježava 7. listopada ima viziju osigurati osobama s cerebralnom paralizom jednake mogućnosti i pravo na pristupačnost, stoji u priopćenju Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije čestita svojim članovima njihov međunarodni dan i naznačuje kako je cerebralna paraliza najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu. Procjenjuje se kako ovoga trenutka više od 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom živi diljem svijeta, a podupire ih 350 milijuna obitelji, prijatelja i članova organizacija.

Unatoč tome, osobe s cerebralnom paralizom i dalje su “nevidljive“ u mnogim zemljama svijeta. Osobe s cerebralnom paralizom i dalje se susreću s diskriminacijom i neprihvaćanjem šire zajednice zajedno sa svojim obiteljima, a izdvajamo 6 ključnih problema s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom na globalnoj razini, to su:

  • Javna svijest
  • Građanska prava
  • Dostupnost medicinskih/terapeutskih usluga
  • Kvaliteta života
  • Obrazovanje
  • Doprinos društvu

Podizanje javne svijesti prvi je korak prema ostvarivanju građanskih prava i uključivanju u društvo osoba s cerebralnom paralizom. Svi mi imamo zadatak informirati i educirati zajednicu.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize priključuje se međunarodnom obilježavanju  te poziva osobe s cerebralnom paralizom diljem Hrvatske da im pod zajedničkim naslovom „JA SAM TU!“ pošalju svoju priču, sliku i lokaciju. Savez će vas zatim označiti na mapi svijeta i podijeliti vašu priču.

Ispričajte nam svoju priču o predrasudama s kojima ste se susreli kao osoba s cerebralnom paralizom, član obitelji ili organizacije. Vaša razmišljanja i ideje o tome kako educirati ljude o cerebralnoj paralizi su dobrodošla!

Podijelite s nama priču o kršenju Vaših građanskih prava. Na taj način možemo upozoriti vlasti na propuste u primjenjivanju zakona u praksi.

Pošaljite nam priču o dostupnosti proizvoda, informacija i podrške u Vašoj zajednici. Na koji način nedostatak ili dostupnost istih utječe na kvalitetu Vašeg života? . Jeste li imali asistenta u nastavi ili sudjelovali u dodatnim edukacijama?

Priče iz Hrvatske prikuplja Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, i naša Udruga  a kasnije će biti pridodane na mapu svijeta.


 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version