Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Tribina “Znanjem protiv raka dojke” povodom listopada- mjeseca borbe protiv raka dojke

Najbitnija je prevencija, naglasak je sudionika tribine

Najbitnija je prevencija, naglasak je sudionika tribine

Tribinom na temu „Znanjem protiv raka dojke“ Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski Sisačko- moslavačke županije pridružila se obilježavanju  listopada- mjeseca borbe protiv raka dojke. Na tribini se moglo čuti kako je u liječenju raka dojke, u većoj mjeri nego prilikom liječenja drugih oblika ove zloćudne bolesti, najvažnija prevencija. Potvrđuje to i dr. Sanja Štingl Vlašićpredsjednica Gradskog odbora Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski” Grada Gline:

 

 

Na području Sisačko-moslavačke županije mamografska snimanja obavljaju se u četiri stacionarne mamografske jedinice, u Domu zdravlja Kutina, Domu zdravlja Petrinja, Općoj bolnici u Sisku i NPB “DrIvan Barbot” u Popovači. Za žene s područja Gline, Topuskog, Gvozda, Hrvatske Kostajnice i Dvora organizira se dolazak mobilnog mamografa. Ipak, čulo se na tribini, statistike o odazivu žena u Sisačko- moslavačkoj županiji nisu dobre:

 

 

Rak dojke je najčešći rak u žena i u Sisačko-moslavačkoj županiji na području koje  od raka godišnje oboli 90-ak žena, a umre ih 35. Da bi se smanjila smrtnost od raka dojke Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim se želi otkriti rak u što ranijoj fazi i time smanjiti smrtnosti za 35 %.

Program ranog otkrivanja raka dojke počeo se provoditi na području Republike Hrvatske 2006. godine i u tijeku je provođenje III ciklusa. Programom su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina.

 

 

Doktorica Štingl Vlašić upozorava kako neke skupine žena češće obolijevaju od raka dojke:

 

 

Mlade žene, one do 40. godine, naglašava Štingl Vlašić, trebale bi ići na redovite preglede ultrazvukom, dok one iznad 40. godine i na mamografiju i ultrazvuk, a po potrebi i na daljnje dijagnostičke pretrage.

Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski svake godine organizira predavanja i tribine vezane uz skrb i brigu oko zdravlja žena. Predsjednica Županijske skupštine Sisačko- moslavačke županije, Ivanka Roksandić:

 

 

Od 2006. godine do danas na mamografsko snimanje pozvano je 81 tisuća i 500 žena, a njih 29 tisuća iskoristilo je poziv i obavilo mamografsko snimanje.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.