Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Novom Farkašiću obilježen Dan hrvatskih branitelja SMŽ

Dan branitelja SMŽ obilježava se devetu godinu

Dan branitelja SMŽ obilježava se devetu godinu

Jučer je bogatim svečanim programom obilježen Dan hrvatskih branitelja Sisačko- moslavačke županije. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Središnjeg križa na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac i Svete mise u katedrali Uzvišenja Svetog križa u Sisku, središnji je dio obilježavanja održan u Novom Farkašiću, važnom mjestu Domovinskog rata na području Banovine.

Podsjetimo, toga je dana 1991. godine, na potezu Farkašić-Vratečko-Slana, izvedena pobjedonosna akcija Hrvatske vojske , jedna od strateški najznačajnijih na ovome području i području cijele Hrvatske. Bila je to prva vojnooslobodilačka akcija zapovjedništva operativne grupe za za Sisak i Banovinu koja je trajala do 21. Listopada 1991. godine. Toga datuma snage Hrvatske vojske došle su do mjesta Slana i tu se utvrdile. Pripadnici 2. gardijske brigade  Hrvatske vojske u protuudaru na petrinjsko područje  agresoru su nanijeli velike gubitke te su  pod nadzor hrvatskih snaga vratitili 200 četvornih kilometara teritorija. Istovremeno je konsolidirana i ojačana obrana Sunje.

Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić 18. listopada 1991. godine i sam je bio u Novom Farkašiću:

 

 

branitelji 4

 

„Htio bih poručiti hrvatskim braniteljima, ali i cijeloj javnosti da nam je potrebno jedistvo. Moramo se ujediniti, biti složni i konačno za sva vremena riješiti tu stigmu- hrvatski branitelji nisu teret ovog društva“ nastavio je župan Žinić:

 

 

branitelji 3

 

„Ovo je mjesto gdje je slomljena kičma srbočetničkoj vojsci i gdje od toga dana hrvatska vojska više nikada nije bila inferiorna. Jedino je ovo područje na desnoj obali rijeke Kupe koje su držali hrvatski branitelji“:

 

 

branitelji 2

 

Emocije nije mogao suzdržati ni gradonačelnik Petrinje Darino Dumbović:

 

 

branitelji 6

 

Od 2007. godine temeljem Odluke Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije , 18. listopada se obilježava kao Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.