Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

22. studenog 1963. u Dallasu je ubijen John Fitzgerald Kennedy

Atentat na 35. predsjednika SAD-a izvršio je Lee Harvey Oswald

Atentat na 35. predsjednika SAD-a izvršio je Lee Harvey Oswald

John Fitzgerald Kennedy izabran je 1960. godine za 35. predsjednika SAD-a. Njegov kratki mandat obilježila je kubanska kriza, ali i borba za prava crnaca. 22. studenog 1963. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, JFK je ubijen u atentatu u Dallasu.

Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama grada, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Dva su pogodila Kennedyja – po jedan u vrat i glavu. Odmah je odvezen u bolnicu gdje je nedugo potom proglašen mrtvim. Nekoliko sati kasnije čovjek pod imenim Lee Harvey Oswald je uhićen, a potom i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom – dva dana kasnije ga je u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom.

Detalji vezani uz atentat su mnoge od samog početka natjerali da sumnjaju u službenu verziju da je Oswald ubio Kennedyja, a njegovo ubojstvo postalo je jedna od poznatijih teorija zavjere o kojoj se i danas raspravlja.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.