Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

240 milijuna eura vrijedan Blok C TE-TO Sisak od 05. studenog u pokusnom radu

Uskoro započinje gradnja i kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Sisak

Uskoro započinje gradnja i kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Sisak

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić posjetili su danas novi plinsko kombi-kogeneracijski Blok C Termoelektrane-Toplane Sisak, koji nakon završetka tzv. testa pouzdanosti od 5. studenoga kreće u pokusni rad.

 

P1110549

Vrijednost investicije izgradnje kombi-kogeneracijskogBloka C TE-TO Sisak iznosi 240 milijuna eura, od čega je 88 milijuna eura iskorištenih sredstava klirinškog duga Ruske Federacije prema Republici Hrvatskoj iz razdoblja prije 1990. godine, dok je HEP u projekt uložio 152 milijuna eura. Blok C u TE-TO Sisak, snage 230 MWe/50 MWt, zamijenit će dotrajali Blok A snage 210 MWe, koji je u pogonu od 1970. godine i tehnološki, ekološki, energetski i ekonomski više nema značenje za elektroenergetski sustav Hrvatske. Novi Blok C osigurat će 10% snage elektroenergetskog sustava i omogućiti proizvodnju oko 10% ukupno proizvedene električne energije za sadašnje potrebe elektroenergetskog sustava u Republici Hrvatskoj.

P1110557

Osim za elektroenergetski sustav, Blok C je značajan jer će osigurati 75% instalirane toplinske snage daljinskog grijanja u Toplinarstvu grada Siska i omogućiti proizvodnju od oko 85% ukupno proizvedene toplinske energije u sustavu daljinskog grijanja Toplinarstva Grada Siska, rekao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić

 

TE-TO Sisak - Blok C

Jukić je podsjetio kako je projekt pripreman od 2004. Godine, Međunarodni Ugovor s Ruskom federacijom potpisan je 2006. godine

Nakon završetka pokusnog rada, uporabna dozvola za Blok C bit će ishođena tijekom 2016. godine, zaključio je Jukić.

P1110534

Dodajmo još kako je uz Blok C, ministar gospodarstva posjetio i lokaciju buduće kogeneracijske elektrane na biomasu – BE-TO Sisak, za koju je ishođena građevinska dozvola i čija gradnja započinje u prosincu,a pokusni rad početkom 2017. godine.

BE-TO Sisak će uz BE-TO Osijek biti prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP-a te ujedno i prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

P1110540

Vrijednost investicije iznosi 18,95 milijuna eura, a glavna namjena BE-TO Sisak bit će grijanje mrežne vode centraliziranog toplinskog sustava (CTS) u gradu Sisku, budući će postrojenje biti smješteno uz postojeće postrojenje HEP-Toplinarstva u Sisku. U okviru investicije izgradit će se magistralni vrelovodi od toplinske stanice BE-TO Sisak do toplinskih stanica Caprag i Brzaj, što će smanjiti gubitke u postojećem sustavu grijanja para/voda.

Vizualizacija buduce BE-TO Sisak

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.