Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

27. studenog 1895. ustanovljena je Nobelova nagrada

Potpisom oporuke Alfreda Nobela, izumitelja dinamita

Potpisom oporuke Alfreda Nobela, izumitelja dinamita

27. studenog 1895. godine, švedski industrijalac Alfred Nobel, izumitelj dinamita, potpisao je svoju oporuku kojom je ustanovljena najcjenjenija svjetska nagrada u najvažnijim područjima ljudskog djelovanja, od medicine preko književnosti do mira u svijetu – Nobelova nagrada.

Nobelove nagrade se dodjeljuju svake godine pojedincima ili skupinama za iznimne uspjehe. To uključuje nove tehnologije, izvanredna istraživanja i otkrića ili iznimne doprinose društvu. Nobelove nagrade se dodjeljuju od 1901. godine u 6 kategorija: medicina, fizika, kemija, književnost, mir i ekonomija od 1969. godine. Nobelovu nagradu za ekonomiju Alfred Nobel nije predvidio, već je nju ustanovila 1969. godine Švedska banka na svoju 300. obljetnicu.


Dobitnici Nobelove nagrade 2015. godine:

NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU 2015.

William Campbell, Satoshi Omura i Youyou Tu dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za 2015. godinu za svoj rad na pronalaženju lijeka za parazitska oboljenja. Irac Campbell i Japanac Omura osvojili su polovicu nagrade za otkrivanje novog lijeka Avermecetina koji je pomogao u borbi protiv riječnog sljepila i limfne filarijaze, a pokazao je efikasnost i protiv drugih parazitskih bolesti. Kineskinja Tu je osvojila drugu polovicu nagrade za otkriće Adtemisina, lijeka koji je značajno smanjio stopu smrtnosti pacijenata koji su oboljeli od malarije. Ona je tek 12. liječnica koja je dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU 2015.

Nobelovu nagradu za fiziku za 2015. godinu dobili su Takaki Kadžita i Arthur Mcdonald za otkriće oscilacije neutrina i dokaz da ove čestice imaju masu. Neutrini su zanimljive čestice. Gotovo svake sekunde 65 milijardi neutrina prolijeće brzinom svetlosti kroz svaki centimetar kvadratni na Zemlji, pa i kroz nas ljude. Neutrini su nenaelektrizirane čestice čija je interakcija s materijom toliko slaba da bi mogli proći kroz olovni zid debljine jedne svjetlosne godine. Zato je njihova detekcija iznimno kompliciran proces u kojem su uspjeli ovi Nobelovci i njihovi timovi.

NOBELOVA NAGRADA ZA KEMIJU 2015.

Thomas Lindahl, Aziz Sancar i Paul Modrich su dobitnici Nobelove nagrade  za kemiju u 2015.godini za istraživanja i otkrića kako ćelije „popravljaju“ oštećeni DNK. Oni su na molekularnom nivou mapirali kako popraviti DNK oštećene ćelije i tako očuvati genetske informacije. Njihov rad je pružio znanja za razvoj novih tretmana u liječenju raka.

NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST 2015.

Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič, književnica i publicistkinja, dobila je Nobelovu nagradu za književnost u 2015.godini. Ona je već nekoliko godina bila među favoritkinjama za nagradu. U Hrvatskoj je objavljena njena knjiga “Rabljeno doba – kraj crvenog čovjeka”. Ostale njezine poznate knjige su: “Dječaci cinka. Afganistan i posljedice“, “Černobil. Kronika budućnosti“ i “Posljednji svjedoci. Djeca u Drugom svjetskom ratu”. Svetlanu Aleksijević nazivaju odvjetnicom razočaranih. Poznati su njezini tekstovi o katastrofi u Černobilu i ratu u Afganistanu. Također je poznata po kritikama Lukašenkovog režima, zbog čega su njezine knjige godinama zabranjene u njenoj rodnoj Bjelorusiji.

NOBELOVA NAGRADA ZA EKONOMIJU 2015.

Britanac Angus Deaton dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju za 2015. godinu. Nagradu je dobio za svoju analizu potrošnje, siromaštva i socijalne skrbi. “Za izradu ekonomskih politika koje promoviraju dobrobit, a smanjuju siromaštvo, prvo moramo razumjeti individualni izbor potrošnje. Više od bilo koga drugog Deaton je poboljšao ovo razumijevanje.” navodi se u izjavi Odbora za dodjelu nagrada.

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR 2015.

Tuniški nacionalni kvartet za dijalog dobitnik je Nobelove nagrade za mir u 2015. Nagradu su dobili zbog velikog doprinosa u demokratizaciji tuniškog društva nakon revolucije 2011.godine. Kvartet je imao ključan utjecaj na uspostavljanje ustavne vlade u Tunisu. Kvartet čine Tuniška konfederacija industrije, trgovine i razmjene (UTICA), Tuniški opći sindikat rada (UGTT), Tuniška liga za ljudska prava (LTHD) i Nacionalno udruženje tuniških odvjetnika. Tunis je pokazao da islamska i sekularna zajednica mogu zajedno raditi za boljitak naroda.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.