Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Blagoslovljena obnovljena kapela Sv. Martina u Starom Brodu

Drvena kapela Sv. Martina biser je barokne ruralne sakralne arhitekture

Drvena kapela Sv. Martina biser je barokne ruralne sakralne arhitekture

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 15. studenoga svečano misno slavlje u kapeli Sv. Martina biskupa u Starom Brodu (župa Stari Farkašić), tijekom kojeg je i blagoslovio ovu novo-obnovljenu drvenu kapelu, izuzetan spomenik tradicijske sakralne baštine ovoga kraja.

Kapela Sv. Martina biser je barokne ruralne sakralne arhitekture sačuvane u izvornom građevinskom obliku iz 17. stoljeća. Građena je 1634. godine od drvenih planjki, a 1743. godine u nju je i postavljen, danas potpuno obnovljen, barokni oltar sv. Martina s kipovima sv. Ambrozija i sv. Nikole. Njena unutrašnjost u potpunosti je oslikana simetričnim vrpčastim prepletima s kojih vise ruže, tulipani i grozdovi koji pokazuju razvijenost narodnog smisla za umjetnost i sakralnu arhitekturu.


_MG_2638


U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i domaći župnik vlč. Mladen Vidak.  Slavlju su nazočili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, kao i brojni vjernici u narodnim nošnjama.

Govoreći o čitanjima dana biskup je istaknuo kako ona govore o stalnim pitanjima koja si čovjek postavlja u svom životu, a to su prije svega koji je njegov smisao i što ga čeka poslije smrti. „Vječno Kraljevstvo čeka one koji slijede njegove zakone, a propast one koji Bogu okreću leđa i čine gadosti kao što smo čuli u prvom čitanju iz Knjige proroka Daniela. Ovdje među nama je prisutan Bog sam tako da je ova kapela poruka da je Gospodin s nama, da znamo kako nas On nikada nije ni neće ostaviti i da je ta njegova prisutnost kao miomiris koji treba radošću ispunjavati naša srca i davati nam nadahnuće za naše svakodnevne izazove, kršćanski život i zalaganje u društvu“, poručio je biskup.


_MG_2590


U nastavku biskup se spomenuo i terorističkih napada u Parizu osudivši to nasilje. „Ovih sam dana razmišljao kako je naš Gospodin Isus rekao da Kraljevstvo Božje nije ovdje ili ondje i kako ga se neće moći vidjeti kako nastaje. ‘Kraljevstvo Božje je u vama i vašim srcima’, rekao je Gospodin Isus. Ono nije teritorijalna kategorija i ne širi se nasiljem kao ova takozvana Islamska država. Ti ljudi misle da se Boga širi tako što se svima koji ne razmišljaju kao oni odsijeca glava. To više nije pojava samo Bliskog istoka nego je to sada globalni problem koji se događa i kod nas u Europi. Mi moramo moliti za žrtve, ali i za te teroriste koji nasiljem žele proširiti svoju religiju i dalje planiraju ubijati one koji se drugačije mole Bogu ili se Bogu ne mole uopće. To nije religija jer Boga štovati znači poštivati čovjeka, a ne ubijati.
Pridjev koji ima ta država je ipak religiozan i zato se treba boriti za pravo shvaćanje svih religija“, ustvrdio je biskup te pozvao na molitvu za razboritost političara, osobito onih koji su prošle nedjelje na izborima dobili povjerenje za vođenje naše zemlje.

Nakon popričesne molitve svima koji su omogućili obnovu ove kapele zahvalio je župnik Vidak, a nakon mise slijedio je bogat kulturno-umjetnički program koji su izveli članovi KUD-ova s područja Općine Lekenik.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.