Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Duhovna obnova za vjeroučitelje i prosvjetne djelatnike

Duhovna obnova ove se godine održala na temu „Milosrdan je i milostiv Gospodin“

Duhovna obnova ove se godine održala na temu „Milosrdan je i milostiv Gospodin“

Stotinjak vjeroučitelja i prosvjetnih djelatnika s područja Sisačke biskupije okupilo se u subotu, 21. studenog u sisačkom Velikom Kaptolu na tradicionalnoj duhovnoj obnovi koja se ove godine održala na temu „Milosrdan je i milostiv Gospodin“.

Susret je započeo zajedničkom molitvom nakon koje je sve okupljene u svoje i u ime odsutne predstojnice Katehetskog ureda s. Smilje Čirko pozdravio sisački biskup Vlado Košić koji je među ostalim rekao: „Probudimo raspoloženje srca za duhovne darove. To nam je potrebno da dobijemo snagu od Gospodina za naš život i rad. Vaš rad osobito nije jednostavan, ali u svojim pastoralnim pohodima brojnim školama svugdje susrećem otvorenost i optimizam koji je svojstven vama prosvjetnim djelatnicima. Koliko god vam nije lako, ni jedna vlast vas ne miluje ni štedi, ali vi imate uvijek jednu nadu i osmijeh na licu kao i djeca s kojom radite“.


_MG_2727


Uvodeći u temu duhovne obnove biskup je rekao kako ova tema u njemu budi misao o Bogu koji je i otac i majka: „Sveti papa Ivan Pavao II. u svojoj enciklici ‘Bog, bogat milosrđem’ tumači milosrđe Božje koje je svojstveno majci. Ako gledamo proroke i samu novozavjetnu objavu, možemo naći mnogo elementa koji o Bogu govore ne samo kao ocu nego i kao o majci. O Bogu moramo govoriti nadspolnim kategorijama, On je zapravo sve najbolje što je otac i sve najbolje što je majka, On je taj koji nam je dao život i koji nas majčinski ljubi. To milosrđe Gospodin očekuje i od nas kada traži da budemo miloga srca“, rekao je biskup, nakon čega su djeca OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće pod vodstvom vjeroučiteljice Nikoline Milatović izvela kratki scenski prikaz na temu milosrđa, uprizorenje Isusove prispodobe o izgubljenom sinu i milosrdnom ocu.

U drugom dijelu iznesno je predavanje o milosrđu i poslanju u današnjem svijetu koje je pripremila s. Smilja Čirko a održala ga je vjeroučiteljica Natalija Grubar, a svoja izlaganja održale su i voditeljica incijative „U ime obitelji“ Željka Markić, na temu „Obitelj kolijevka pomirenja i autentičnosti“, te teologinja Katarina Ralbovsky, na temu „Odgajati – najljepši i najteži zadatak“


_MG_2723


Nakon duhovne obnove sisački biskup Vlado Košić predvodio je u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku svečano misno slavlje za okupljene prosvjetne djelatnike, kao i članove zborova katedralne župe koji su tom prigodom slavili svoju zaštitnicu sv. Ceciliju. U koncelebraciji bili su kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

U homiliji biskup je podsjetio kako je danas slavlje Prikazanja BDM u kojem razmatramo ulogu Blažene Djevice Marije u djelu povijesti spasenja koje Bog izvodi od početka stvaranja svijeta do kraja povijesti. „Kada gledamo te događaje koji su opisani u Novom zavjetu i Blaženu Djevicu Mariju u ulozi majke Sina Božjega, tada ne samo da trebamo razmišljati o tomu što je ona tada u ono vrijeme činila, nego mi se kao učenici njezina Sina njoj u zagovor utječemo i danas, te je za nas najvažnije što ona čini nama sada.


_MG_2725


Čuli smo u Evanđelju kako je Isus Mariju kao svoju tjelesnu majku stavio u drugi plan tako da neki egzegete ove odlomke, koji na takav način govore o Mariji, nazivaju ‘antimarijanskim’ tekstovima. Kaže Isus: ‘Tko je majka moja, tko li braća moja?’ i zaokruži pogledom one koji su sjedili oko njega i koji su bili s njime te doda: ‘Onaj tko sluša i vrši moju riječ taj mi je i brat i sestra i majka’. Imamo takvih tekstova još, poput primjera na gozbi u Kani Galilejskoj. Međutim sveti papa Ivan Pavao II. u svojoj enciklici „Majka Otkupitelja“ govori upravo o tim tekstovima kao onima koji najviše idu u prilog Mariji jer ona nije tek tjelesna majka Isusova nego i prva Isusova učenica. Kada promatramo njezinu ulogu i njezin život tada vidimo da je upravo ona prva koja je riječ Božju slušala i živjela. Tako da je to njoj zapravo pohvala, ali rečeno na jedan način koji je svojstven evanđeoskom govoru. Slično i u Kani Galilejskoj Isus na kraju sluša svoju majku koja je imala intuiciju više nego drugi i znala što će Gospodin učiniti“ , rekao je biskup te pozvao na molitvu Presvetoj Bogorodici zaštitnici: „Molimo onu koja je kroz povijest u našem hrvatskom puku štovana kao najvjernija odvjetnica naše Domovine. Neka zagovara sve nas da svoju vjeru ne samo živimo u svojoj intimi s Bogom, nego da poput nje vjera naša bude utjelovljena i vidljiva u svim našim odnosima, na našim radnim mjestima, u školama i u našim obiteljima“.

Duhovna obnova je završena druženjem prosvjetnih djelatnika u Velikom Kaptolu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.