Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Komemoracija u Žicinoj šumi u Petrinji

Za žrtve poraća 1945.

Za žrtve poraća 1945.

U organizaciji Udruge Hrvatski domobran, u „Žicinoj šumi“ u Petrinji, danas, na Dušni dan, održana je komemoracija za žrtve zločina iz poraća 1945.godine.

P1110480

Predsjednik petrinjskog ogranka Hrvatskog domobrana, Mirko Putrić podsjetio je prisutne zašto već godinama na ovom mjestu organiziraju komemoracije uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća:

P1110492

 

Neki od počinitelja ovih ubojstava, kaže Putrić i danas su živi:

 

 

Na području Petrinje još je puno lokacija poput Žicine šume,kaže Putrić :                       u Krčima,na Kupalištu,u Taborištu,Graberju, Ivanić grm u Budičini…Takvih stratišta,bilo je diljem županije,dodaje Putrić koji je osam godina sudjelovao u radu Županijske komisije koja je istraživala bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta.

Neki od sudionika današnje komemoracije, iznijeli su potresna sjećanja o ovdje ubijenim članovima svojih obitelji.Liječnik Inoslav Brkić:

P1110504

 

„Moramo istražiti ova grobišta i otkriti što skrivaju brda Žicine šume.Žrtve moraju u grobnice svojih obitelji, samo će tako njihove duše pronaći mir“, rekao je Brkić.

 

Đuri Palajiću u Žicinoj šumi ubijen je otac.

P1110490

 

I obitelj Ružice Pećirko svjedočila je događajima u Žicinoj šumi:

P1110491

 

„Žrtve“, kaže Ružica Pećirko, „nikada nitko nije ekshumirao.Nadam se da će se nešto učiniti da se ovaj zločin ne zaboravi i da se nikada nikom više ne ponovi…“

Komemoraciji u Žicinoj šumi nazočio je i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić:

P1110518

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.