Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Lovci proslavili blagdan svog zaštitnika

Blagdan sv. Huberta tradicionalno su proslavili lovci s područja Sisačke biskupije

Blagdan sv. Huberta tradicionalno su proslavili lovci s područja Sisačke biskupije

Blagdan svog zaštitnika sv. Huberta tradicionalno su proslavili lovci s područja Sisačke biskupije u utorak 3. studenoga. Svečanost je započela okupljanjem pod barjacima lovačkih društava i koncertom rogista ispred Sisačke katedrale, a svečano misno slavlje u katedrali predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral lovaca vlč. Božom Pinjuhom, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i vikarom katedralne župe vlč. Mariom Šagoljom.


_MG_2379


Na slavlju je sudjelovalo nekoliko stotina lovaca predvođenih predsjednikom lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije g. Vladom Kiretom, a na početku je sve okupljene pozdravio je vlč. Pinjuh. „Svetost je zagledanost u Krista i bližnjega, a ja sam siguran da smo mi lovci doista zagledani u bližnjega. Pokazujemo to svojim djelima i solidarnošću, te vjerujem da ćemo uz pomoć našeg zaštitnika sv. Huberta zajedno učiniti još puno dobrih djela. Ali da bi na tom putu izdržali moramo se vratiti na ono prvo, a to je zagledanost u Krista. Nećemo sigurno imati snage nastaviti s dobrim djelima i nećemo moći biti zagledani u bližnjega ako nećemo malo više biti zagledani u Krista“, poručio je vlč. Pinjuh.


_MG_2415(1)


U homiliji biskup je rekao da kada se razmišlja o lovu i lovcima tada prve asocijacije dolaze na apostole, koji su i sami bili lovci. „Kada je Petar lovio ribu, Isus mu je rekao izvezi na pučinu i baci na desnu stranu mrežu, te se ta mreža skoro razderala od ulova. Tada je Petar pao na koljena rekavši mu ‘Gospodine, ja sam ti grešan čovjek pusti me, idi i zovi pravednije’, a Isus mu na to odgovori ‘Ne boj se od sada ćeš loviti ljude’. Isus je poslao apostole da bace duhovne mreže na ljude i zato ih je slao, da kao što su lovili ribe da tako love ljude konopcima ljubavi“.


_MG_2400


Govoreći o pročitanom Evanđelju i prispodobi o gozbi biskup je istaknuo kako je to slika Euharistije. „Tu smo oko oltara gdje nam Bog daje tijelo i krv u prilikama kruha i vina svoga sina. To je i slika one nebeske gozbe na kojoj ćemo svi biti dionici slavlja i radosti koja će trajati u vijeke za one koje će Gospodin izabrati i koji će biti dostojni ući u njegovu svadbenu dvoranu. On poziva sve i sakate, hrome, bolesne i bijedne, ali treba se odazvati. Treba ostaviti ono što nam se čini važno i dati prednost Gospodinu. To su znali i apostoli kada su ostavili mreže, očeve i lađe, a to su znali i ovi siromasi koji su ostavili ulice i trgove, ali nisu znali oni koji su bili zvani, a nisu se odazvali“, rekao je biskup te zaključio: rekao je biskup te zaključio: „Isus nas poziva na zajedništvo. Vi, lovci, to znate premda koji puta i sami lovite, no ljepše je zajedno s drugima. Tako se zajedno slavi i uspjeh, kao što su i Petar i apostoli kada su ulovili mnogo riba. I ovaj stol – oltar znak je gozbe, o kojoj govori Isus, jer on nas okuplja u zajedništvo već ovdje na zemlji, u svojoj Crkvi, koju je izgrađivao i sv. Hubert, i na nebesima da svi prispijemo u zajedništvo svetih. Zato nam valja njegovati dobre međuljudske odnose, odnose prijateljstva, pomaganja i ljubavi”.

Na kraju slavlja predsjednik lovačkog saveza Vlado Kireta poklonio je biskupu Košiću sliku s tematikom lova i knjigu o lovstvu u Sisačko-moslavačkoj županiji, a nakon mise druženje je nastavljeno u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.