Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: “Nećemo bojkotirati izraelske proizvode”

Marijana Petir boravila je od 16. – 18. 11. u službenom posjetu Jeruzalemu i Tel Avivu

Članovi Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Izraelom, među kojima je i hrvatska zastupnica Marijana Petir, od 16. do 18. studenoga boravili su u službenom posjetu Jeruzalemu i Tel Avivu povodom 41. Međuparlamentarnog sastanka Europskog parlamenta i Knesseta.

Izaslanstvo je tijekom dvodnevnog posjeta Izraelu održalo nekoliko radnih sastanaka u Knessetu, među kojima i onaj s predsjednikom izraelskog parlamenta Yuli-Yoel Edelsteinom. U razgovorima o odnosima EU i Izraela posebno je dotaknuta i nedavna odluka Europske komisije o označavanju proizvoda koji potječu iz područja izraelskih naselja Golanske visoravni, Pojasa Gaze, Zapadne Obale i Istočnog Jeruzalema.


Jerusalem


Naime, Europska je komisija 11. studenoga usvojila smjernice prema kojima izraelski proizvođači moraju jasno označiti proizvode koji u Europsku uniju dolazi iz navedenih područja. Voditelj europskog izaslanstva, talijanski zastupnik Fulvio Martusciello otvoreno je rekao kako je sporna odluka Europske komisije o označavanju proizvoda bila pogrešna. U raspravu se aktivno uključila i zastupnica Marijana Petir koja je istaknula kako je označavanje dobrovoljno, a smjernice Komisije nisu nikakav novi zakonski akt te stoga nisu niti obvezujuće za države članice u čijoj je izravnoj nadležnosti pitanje označavanja proizvoda. Dodala je kako EU nije namjera diskriminirati izraelske proizvode te da EU neće bojkotirati izraelske proizvode.

EU je Izraelov prvi trgovinski partner. Vrijednost trgovine u 2014. iznosila je oko 30 milijardi eura, od čega je uvoz iz Izraela u EU oko 13 milijardi eura, a izvoz u Izrael 17 milijardi eura, dok se izvoz iz izraelskih naselja procjenjuje na oko 1 posto.


petir logo


Izaslanstvo Europskog parlamenta se tijekom svog dvodnevnog posjeta Izraelu susrelo i s parlamentarnim odborom za vanjsku politiku i obranu, izaslanstvom Knesseta za odnose s Europskim parlamentom, kao i predstavnicima nekoliko izraelskih političkih stranaka. Sve su rasprave bile usredotočene na odnose Europske unije i Izraela. Posebna pažnja posvećena je bliskoistočnom mirovnom procesu i porastu nasilja u Jeruzalemu, a bilo je riječi i o nuklearnom sporazumu s Iranom te sigurnosnim izazovima na Bliskom istoku i borbi protiv terorizma.

Delegacija Europskog parlamenta susrela se i s dužnosnicima iz izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, a zastupnici su posjetili i visokotehnološke tvrtke u Tel Avivu kako bi razgovarali o odnosima Europske unije i Izraela u području znanosti i tehnologije, kao i ulozi start-upova, odnosno tvrtki u razvoju kojih u Izraelu ima čak 5 000. Izrael privlači više stranih ulaganja po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja na svijetu, a na trećem je mjestu po globalnom indexu kompetitivnosti kada je riječ o inovacijama.

Iz delegacije ističu kako su zadovoljni susretima te podsjećaju kako je važno održavati dobre bilateralne odnose s Izraelom na korist obiju strana. Izaslanstvo potiče na daljnje jačanje suradnje posebno po pitanju trgovine, ulaganja, znanosti, istraživanja, tehnologije, obrazovanja, energetike i klimatskih promjena.

Zabrinuti sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju i Bliski Istok i Europa, članovi izaslanstva ističu veliku potrebu za osnaživanjem borbe protiv terorizma i ekstremizma u iskorjenjivaju nasilja na njegovu izvoru te napominju kako u ovome veliku ulogu imaju strateška komunikacija, međureligijski i društveni dijalog, kao i razmjena znanja. Zastupnica Petir izrazila je zabrinutost eskalacijom terorizma u Jeruzalemu i okolnim područjima, te je zajedno sa cijelim izaslanstvom za odnose s Izraelom, pozivala na hitan prekid nasilja, uspostavu dijaloga i rad na konačnom rješenju sukoba koje treba dovesti, kako je rekla, do uspostave dvije države za dva naroda.

LINK na članak objavljen u The Jerusalem Post.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.