Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Petrinjska pjesma u Rimu

HPD “Slavulj” u crkvi sv. Jeronima u Rimu

HPD "Slavulj" u crkvi sv. Jeronima u Rimu

Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj” iz Petrinje, najstarije pjevačko društvo koje u neprekinutom nizu od 151 godine (osnovano 1864.) djeluje u Hrvatskoj, održalo je u nedjelju, 29. studenoga dva koncerta u Rimu.

U podne je sudjelovalo  na misi u Bazilici San Lorenzo in Lucina u centru grada, a potom je društvo održalo svoj koncert. U večernjim satima istoga dana HPD „Slavulj” pjevao je  i u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima,  na Misi, a potom i prigodnom koncertu.


RIM 2 RIM 3


HPD „Slavulj” je za euharistijska slavlja u Rimu odabrao, uz gregorijanske napjeve, i hrvatske skladatelje: Misu u čast sv. Vlaha (posvećena dubrovačkom biskupu Želimiru Puljiću), te skladbe Mate Lešćana, Šime Marovića, Franje pl. Lučića i Josipa degl’ Ivellia. U koncertnim nastupima, pak, izveli su djela Giuseppea de Marzija (Signore delle crime), kardinala Domenica Bartoluccija (Tota Pulchra i Regina coeli), mitropolita Volokolamskija Ilariona (Bogorodice Dievo), Krste Odaka (Raduj se, Marije), Luigija Molfina (O Sacrum convivium) i Josipa degl’Ivellia iz Mise „Orbis factor.”

U hrvatskoj crkvi sv. Jeronima pjevali su i Psalam 122 za kojega je glazbu napisao mo. Degl’Ivellio, a posvećen je mons. Željku Juraku, prvom i dugogodišnjem župniku župe sv. Pavla u zagrebačkom Retkovcu, te jednom od najboljih hrvatskih vodiča u Rim.


RIM 1 MISA 1


Ovom talijanskom turnejom HPD „Slavulj” želi pronijeti glas o kvaliteti hrvatskih skladatelja i veličini njihovih djela, ali i o predanosti brojnih generacija koje su do sada prošle kroz društvo koje je u stoljeće i pol svojega rada potaknulo brojna glazbena događanja (jedno je od deset društava osnivača Hrvatskog pjevačkog saveza 1875. godine u Sisku, te je među pokretačima festivala pjevačkih zborova u Hrvatskoj prije četrdesetak godina).

Njihov je repertorar raznolik i opširan. U društvu djeluju Mješoviti pjevački zbor, Muški vokalni ansambl „Petrinjski slavulji” (koji je djelovao tijekom Domovinskog rata u progonstvu), Gradski dječji zbor i Ženski vokalni ansambl „Petrus”. Pod dirigentskom palicom sadašnjega voditelja mo. Josipa degl’Ivellia HPD „Slavulj” je snimio 11 nosača zvuka hrvatske zborske glazbe, a dobitnik je i niza priznanja i nagrada.


content_Mo Josip deglIvellio


Degl’Ivellio je suradnju sa „Slavuljem” počeo 1995. godine. Za svoj 15-godišnji rad u HPD-u „Slavulj” dirigent Josip degl’ Ivellio nagrađen je Plaketom Grada Petrinje za zasluge u promicanju kulture Grada Petrinje (2010.). Ove godine odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite i višegodišnje zasluge za kulturu i glazbenu umjetnost te njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.


 

 

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.