Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Posvećena obnovljena crkva Sv. Katarine u Divuši

Župna crkva Sv. Katarine svojom vizurom jedan je od glavnih simbola Pounja

Župna crkva Sv. Katarine svojom vizurom jedan je od glavnih simbola Pounja

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu 25. studenoga svečano misno slavlje u crkvi Sv. Katarine u Divuši tijekom kojeg je i posvetio ponovno podignutu i obnovljenu crkvu, na mjestu gdje je u Domovinskom ratu srušena prijašnja župna crkva Sv. Katarine, te je u oltar položio moći bl. Miroslava Bulešića.

Župna crkva Sv. Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice, svojom vizurom jedan je od glavnim simbola Pounja. U Domovinskom ratu srušena crkva bila je sagrađena 1699. i produžena 1719. godine, a crkvu su granatiranjem uništili pobunjeni Srbi i JNA, 3. kolovoza 1991. godine.

U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Stjepan Filipec, kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić i svećenici Dubičko-kostajničkog dekanata predvođeni dekanom fra Stjepanom Jambošićem, a uz brojne župljane slavlju je nazočio i akademski kipar Ivan Kujundžić, autor novo-postavljenog oltara, tabernakula, ambona i krstionice izrađenih od bračkog kamena.


_MG_2808


U homiliji biskup je podsjetivši na mučenički put sv. Katarine i bl. Miroslav istaknuo kako se danas slaveći blagdan zaštitnice ove crkve i polažući moći ovoga blaženika u oltar na određeni način spaja mučeništvo prvih kršćanskih stoljeća i mučeništvo današnjih dana koje se događa pred našim očima.

„Mučenici nisu bili samo u prvim stoljećima teških progona kršćana nego su tu kroz čitavu povijest Crkve sve do današnjih dana. Na neki način i mi smo pozvani prihvaćati žrtvu i biti mučenici. I sama grčka riječ ‘martyr’ znači svjedok. To su bili oni koju su svjedočili, a i Isus je rekao: ‘Duh će svjedočiti i vi ćete svjedočiti za mene’. Zato im je On i obećao Duha Svetoga da budu u sili i snazi Duha Božjega, da ne govore napamet, nego da o Isusu svjedoče, da imaju snagu i da se ne boje žrtve. Tako se ni sv. Katarina nije bojala i svojim je primjerom obratila tolike pogane te je ostala od četvrtog stoljeća svjetlo i primjer. Također, naš Miroslav Bušelić, a i bl Alojzije Stepinac, bili su nositelji vjere u nevremenu kada su komunisti željeli iz duša ljudi ukloniti vjeru u Krista“.


_MG_2787


U nastavku biskup je rekao kako je cijelo Pounje natopljeno krvlju mučenika koji su branili svoje i koji su željeli mirno živjeti u svojoj domovini od turskih vremena, Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata. „Još je Tertulijan rekao: ‘krv je mučenika sjeme kršćanstva’. Žrtva mučenika uvijek je kroz povijest rodila nove kršćane i novi zanos, te izdržljivost da se vjernici ne odreknu vjere u Krista.
Neka ovo sveto slavlje probudi u nama ono što će se dogoditi u ovoj crkvi nakon posvete, a to je da će se ona osvijetliti, da iz tame i mi pređemo u svjetlo života, da naše muke i strahove prosvijetli uskrsli Krist i da nama dadne snagu da živimo novim životom radosti kojim ćemo svjedočiti o Kristu – Svjetlu svijeta“, zaključio je biskup.

Na kraju okupljenima se obratio vlč. Filipec zahvalivši biskupu i svima uključenima u obnovu ove crkve na uloženom trudu, te umjetnik Kujundžić koji je progovorio o inspiraciji za izradu inventara crkve.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.