Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Simpozij “Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije”

Od 4. do 6. prosinca u sisačkom Velikom Kaptolu

Od 4. do 6. prosinca u sisačkom Velikom Kaptolu

Mariološko-marijanski simpozij “Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije” u organizaciji Sisačke biskupije i Hrvatskog mariološkog instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u Sisku od 4. do 6. prosinca.

Otvorenje simpozija bit će u petak 4. prosinca u 10 sati u dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Pozdravne riječi uputit će pročelnik HMI sisački biskup Vlado Košić, zamjenik predstojnika HMI dr. sc. Ivan Karlić i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Prvi blok predavanja u 10.45 sati otvaraju dr. sc. Valerija Kovač, i dr. sc. Darko Tepert na temu „Gospa žalosna iz Stare Drenčine, ikonografska i biblijsko-teološka interpretacija“, a slijedi predavanje fra Petra Lubine „Župne crkve Sisačke biskupije posvećene Blaženoj Djevici Mariji“. Drugi blok u 11.45 sati otvara sisački biskup dr. sc. Vlado Košić s predavanjem na temu „Marijanska svetišta u Sisačkoj biskupiji“, a slijede predavanja mr. sc. Daniel Patafta „Opatija Topusko u kontekstu cistercitske duhovnosti i poslanja“ i dr. sc. Milana Pelca „Ikonografija Bogorodice u Misalu Jurja od Topuskog“.  Treći blok predavanja s početkom u 15.30 sati započinje predavanjem dr. sc. Vitomira Belaja i dr. sc. Juraja Belaja na temu „Između Segestike i Siska. Bogorodičini tragovi u mitskoj topografiji Sisačke biskupije“, a slijedi predavanje Spomenke Jurić, „Ecclesia Beatae Virginis de Gorra, pitanja kontinuiteta Siscijanske biskupije“ te dr. sc. Juraja Belaja „Zavjetni Marijin broš iz Gore“. Četvrti blok započinje u 16.45 sati predavanjem Marije Mirković, prof. i dr. sc. Vitomira Belaja „Sadržaj uništene čudotvorne slike Majke Božje iz Gore“, a slijede predavanja dr. sc. Mirjane Repanić-Braun, „Slikani prikazi Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću i Kutini“  i dr. sc. Vlaste Zajec, „Dva kiparska prikaza Bogorodice Bezgrešne na području Sisačke biskupije“.

Prvi dan simpozija bit će zaključen svečanim misnim slavljem u 19 sati u sisačkoj katedrali koje će predvoditi biskup Vlado Košić, a propovijedat fra Darko Tepert.

Drugi dan Simpozija, u subotu 5. prosinca u 9 sati, započinje predavanjem mr. sc. Petre Batelja na temu Sisačka Bogorodica zaštitnica“, a slijedi predavanje dr. sc. Mande Svirac „Manifestacije marijanske pobožnosti i folklorna obilježja na području Sisačke biskupije“ i predavanje Slavice Moslavac „Blažena Djevica Marija u puku Moslavine“. Drugi blok započinje u 10.15. sati predavanjem Katice Mrgić „Marijanske pobožnosti u Sisačkoj Posavini“, a slijede predavanja dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek „Ivan Kukuljević Sakcinski i štovanje Bogorodice u Sisačkoj biskupiji“ te dr. sc. Katarine Koprek i Tihomir Prša, prof. na temu „Marijanske pjesme u opusu vlč. Matije Ivšića“.

Drugi dio dana predviđen je za studijsko putovanje tijekom kojeg će sudionici simpozija posjetiti drvenu kapelu Sv. Ivan Krstitelja u Staroj Drenčini, Marijansko svetište Majke naših stradanja u Gori, crkvu BDM Snježne u Kutini i Svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću gdje će svečano misno slavlje u 18 sati predvoditi biskup Košić, a propovijedat fra Ivan Karlić.

Simpozij završava u nedjelju 6. prosinca u 10 sati svečanim misnim slavljem u sisačkoj katedrali.

Simpozij je otvoren za javnost.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.