Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svećenički dan Sisačke biskupije

dr. sc. Anđelo Maly održao je predavanje na temu „Biblija o obitelji“

dr. sc. Anđelo Maly održao je predavanje na temu „Biblija o obitelji“

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 5. studenog u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavač ovog Svećeničkog dana bio je asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. Anđelo Maly, a održao je predavanje na temu „Biblija o obitelji“.

Na početku biskup Košić je okupljenima predstavio nove đakone. Tako će Robert Jakica tijekom Đakonsko-pastoralne godine biti na službi u katedralnoj župi Uzvišenja sv. Križa u Sisku, Ivan Petrović bit će na službi u župi sv. Lovre u Petrinji, a Marijan Štingl na službi u župi sv. Kvirina u Sisku.

Govoreći o temi predavač je istaknuo kako ako sagledamo povijest ljudskog društva, obitelj zasigurno zauzima povlašteno mjesto, jer je ona drevna kao i čovjek te ne postoji kultura u kojoj se ne govori o obitelji i njezinoj ulozi u društvu. „Nije lako učiniti kratki i sažeti pregled onoga što je ljudska obitelj tijekom prošlosti na svome putu vidjela, srela i iskusila, ponajviše što se tiče obiteljskog života u Bibliji. Koliko Biblija govori o obitelji, nemoguće je svesti na nekoliko stranica, ako uzmemo u obzir sam opseg pisanih i usmenih predaja koje govore o obitelji unutar židovske kulture i naroda. Svjedočanstva koja posjedujemo su izobilna, ali nam mogu pomoći da uđemo barem u globalnu viziju povijesti obiteljskog života koji nam je predstavljen u Svetom pismu, a može nam poslužiti i za lakše razumijevanje obiteljske problematike u današnjici. Jer, koliko nam se činili dalekima, neki obiteljski primjeri unutar Biblije, pružaju poučnu i prihvatljivu poruku i za nas danas“, rekao je dr. sc. Maly.

U pokušaju pregleda „obiteljskog života u Bibliji“ predavač je prvo izložio pojam i ulogu židovske obitelji te neka obilježja i važnije događaje unutar takve obitelji: zajednički život, rođenje djece, zaruke i vjenčanje te smrt. Taj arheološko-povijesni pregled, uvriježen unutar židovske kulture poslužio je kao most u shvaćanju različitih primjera obitelji opisanih na biblijskim stranicama, počevši od „Adamove kuće“ do „lokalnih crkava“ u Djelima apostolskim. Predavač je izložio pojedine biblijske likove poput Adama i Eve,Kaina i Abela, Abrahama,Joba,Tobije, Svete obitelji, prvih kršćanskih zajednica i njihove uloge u povijesti spasenja te je zahvaljujući nekim njihovim kvalitetama pokušao preslikati njihovo zauzimanje za obitelj na aktualnu situaciju naših obitelji današnjeg vremena. „Utemeljene na vjeri“, ustvrdio je predavač, „starozavjetne su obitelji putokaz kako je i u boli, nevolji i iskušenju, moguće prepoznati snagu u Bogu i od njega tražiti blagoslov u svako vrijeme. Utjelovljenjem u jednostavnosti i običajnosti obiteljskog života, Isus posvećuje sve obitelji“
Prikazavši brojne slike iz obiteljskog života, od kojih je odabrao samo pojedine, predavač je istaknuo kako su sve one dio velike cjeline Crkve kao obitelji. „Crkva treba biti veliki obiteljski dom iz kojega se nikada ne smije izgubiti smisao obiteljskog života, braće i sestara jednoga Oca, a dio te obitelji smo i mi svećenici“, rekao je predavač te na kraju upitao svećenike je li je moguće biblijski obiteljski život primijeniti na svećeničku zajednicu.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o brojnim nadolazećim događajima u biskupiji, istaknuvši posvetu crkve Sv. Katarine u Divuši koja će se održati 25. studenoga i posvetu crkve Uznesenja BDM u Gorama koja će biti 8. prosinca. Biskup je okupljene pozvao i na Mariološki kongres koji će se u organizaciji Biskupije i Hrvatskog mariološkog instituta održati od 4. do 6. prosinca u Sisku.

Svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Predsjednik Caritasa Biskupije mons. Franjo Ćuk govorio je o rezultatima proteklih akcija, te je pozvao na veću zauzetost u prikupljanju jesenskih plodova za potrebe pučke kuhinje.
Povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Roko Bedalov potaknuo je na okupljanje u župama i obnovu bračnih zavjeta onih parova koji slave okruglu obljetnicu braka, a povjerenik za pastoralcrkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimir Bulić predstavio je program Dana udruga i pokreta koji će se održati 8. studenoga u Sisku. Na kraju predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko obavijestila je okupljene o pokretanju vjeronauka u predškolskom odgoju, te je zamolila župnike da o tome upoznaju svoje vjernike.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.