Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

16. prosinca 1770. rođen je Ludwig van Beethoven

Jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe

Jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe

Njemački skladatelj Ludwig van Beethoven rođen je u Bonnu 16.  prosinca 1770. Jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe, bio je ključna figura u prijelaznom periodu između klasične i romantične ere u zapadnoj klasičnoj glazbi.

Njegova glazba i ugled nadahnjivali su, a ponekad i punili nesigurnošću iduće generacije skladatelja i glazbenika. Iako je prvenstveno poznat kao skladatelj, Beethoven je također bio slavljeni pijanist. Rođen u Bonnu u Njemačkoj, u dvadesetim godinama života preselio se u Beč, učeći glazbu s Josephom Haydnom i brzo stječući ugled pijanista virtuoza.

Unatoč postupnom gubljenju sluha u mladosti, Beethoven je nastavio proizvoditi značajna remek-djela kroz cijeli život, čak i kad je bio potpuno gluh. Bio je također jedan od prvih skladatelja “slobodnjaka” – organizirajući pretplatničke koncerte, prodavajući skladbe izdavačima i stječući financijsku potporu od bogatih pokrovitelja, radije nego da traži stalno zaposlenje bilo od crkve ili aristokratskih dvorova. Umro je 26. ožujka 1827. u Beču. 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.