Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

21. prosinca 1903. umro je Ivo Benko, prvi hrvatski profesionalni astronom

Dokazao da Zemlja nema drugi, tamni, prirodni satelit

Dokazao da Zemlja nema drugi, tamni, prirodni satelit

Prvi hrvatski profesionalni astronom Ivo Benko barun Bojnički rođen je 26. rujna 1851. u Karlovcu. Umro je na današnji dan, 21. prosinca 1903. u Velikoj Gorici.

Školuje se za časnika austrougarske ratne mornarice u Mornaričkoj akademiji u Rijeci koju završava 1872. godine. Nakon toga službuje na brodovima Helgoland, Adria i Kerka s činom zastavnika. O njihovim putovanjima objavljuje putopise, da bi se na kraju našao na mjestu vršitelja dužnosti ravnatelja Mornaričke zvjezdarnice u Puli 1884./1885. Potaknut tim iskustvom završava studij astronomije u Grazu, vraća se ponovno u aktivnu mornaričku službu te 1893. godine s činom kapetana fregate preuzima mjesto ravnatelja Pulske zvjezdarnice. S dužnosti se povlači zbog zdravstvenih tegoba 1901. godine.

Tijekom devet godina njegova upravljanja zvjezdarnicom, vršilo se mnoštvo astronomskih i geofizičkih opažanja vezanih uz potrebe austrougarske flote. Najvažniji rezultati sa znanstvenog polja su objavljivani u tada vodećem astronomskom časopisu Astronomische Nachrichten. Ipak, mjesto u povijesti astronomije donijelo mu je opažanje 4. veljače 1898. godine kojim je dokazao da Zemlja nema drugi, tamni, prirodni satelit. Asteroid otkriven sa zvjezdarnice u Višnjanu imenovan je njemu u čast, (9814) Ivobenko.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.