Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

23. prosinca 1947. predstavljen je prvi tranzistor

Revolucionarni pronalazak čije inačice su danas potpuno zavladale svijetom

Revolucionarni pronalazak čije inačice su danas potpuno zavladale svijetom

Revolucionarni pronalazak čije inačice su danas potpuno zavladale svijetom, tranzistor, otkriven je znanstvenoj zajednici na današnji dan 23. prosinca 1947. godine. Tranzistor je poluvodički elektronički element i koristi se za pojačavanje električnih signala, kao elektronička sklopka, za stabilizaciju napona, modulaciju signala i mnoge druge primjene.

Osnovni je tvorni element mnogih elektroničkih sklopova, integriranih krugova i elektroničkih računala. Tranzistori se prema načinu rada dijele u dvije glavne grupe: bipolarne tranzistore (eng. BJTBipolar Junction Transistor) kod kojih vodljivost ovisi o manjinskim nositeljima električnog naboja (elektronima u NPN ili šupljinama u PNP tipu) te unipolarne tranzistore (eng. FETField Effect Transistor) kod kojih vodljivost ovisi samo o većinskim nositeljima električnog naboja (elektronima u N-kanalnom ili šupljinama u P-kanalnom tipu).

Pod pojmom tranzistor najčešće se podrazumijeva ranije otkriveni bipolarni tranzistor, a kada se govori o unipolarnom tranzistoru redovito se naglašava o kojoj se vrsti unipolarnog tranzistora radi.

Premda je bilo i ranijih istraživanja, zasluga za otkriće tranzistora pripala je Williamu Shockleyu. Prvi tranzistori bili su izvedeni od dotiranog germanija, a prvi silicijski tranzistor bio je proizveden od tvrtke Texas Instruments 1954. godine. Uslijedio je brz razvoj poluvodičke tehnologije i brojne vrste novih vrsta različitih bipolarnih tranzistora. Prvi unipolarni MOS (Metal Oxide Semiconductor) tranzistor proizveden je već 1960. godine.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.