Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

5. prosinca 1901. rođen je Walter Elias “Walt” Disney

Walt Disney je osvojio ukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa

Walt Disney je osvojio ukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa

Američki crtač animiranog filma i producent Walter Elias “Walt” Disney rođen je u Chicagu 5. prosinca 1901. Jedna od najmoćnijih ličnosti svjetskog animiranog filma i nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma.

Na školovanju u Kansasu upoznao je Uba Iwerksa, s kojim je osnovao kompaniju. Međutim, kompanija je ubrzo propala te su suradnici sreću odlučili iskušati u Hollywoodu. Alice Comedies, serija o djevojčici koja putuje u svijet animiranih likova i Oswald the Lucky Rabbit su im donijeli uspjeh, no 1928. su njihovi distributeri M. J. Winkler i Charles Mintz prisvojili prava na lik zeca.

Nije prošlo puno vremena do nastanka novog animiranog junaka. Rezultat Disneyjevog crtanja na povratku kući, u vlaku, bio je Mickey Mouse.

1934. godine počeo je raditi na svom prvom dugometražnom filmu. Unatoč sumnjičavosti Hollywooda Snjeguljica i sedam patuljaka osvojila je publiku i jedan Oscar (uz to, dobio je i sedam malih kipova Oscara, jedan za svakog patuljka) te pokrenula novi val u filmskoj industriji. Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli i ostali dugometražni animirani filmovi stvarani u svakim danom sve poznatijem i većem Disneyjevom studiju pridobivali su gledatelje diljem svijeta.

Da bi povećao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku kompaniju, a 1954. počeo je proizvoditi i TV seriju. 1955. izgradio je zabavni park “Disneyland” u Kaliforniji, jednu od najvećih turističkih atrakcija SAD-a. Njegovi nasljednici su 1971. sagradili još veći park, Walt Disney World Resort u Orlandu na Floridi.

Walt Disney je osvojio ukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa. Umro je 15. prosinca 1966. u Los Angelesu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.