Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Božić u Petrinji – Petrinjski betlemaši”

…nematerijalno kulturno dobro

...nematerijalno kulturno dobro

Betlemaši su autohtoni i nema ih nitko u Hrvatskoj. Navedeno je ovo i u Rješenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske  koje je u svibnju ove godine donijelo odluku  o proglašenju petrinjskih betlemaša nematerijalnim kulturnim dobrom.

DSC07348

Betlemaši su ovom Odlukom preuzeli i obvezu jedne javne prezentacije, što je i učinjeno u prepunoj Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma. Program „Božić u Petrinji – Petrinjski betlemaši”  u petak, 18. prosinca  priredili su Ogranak Matice Hrvatske u Petrinji, Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj, Grad Petrinja i petrinjski Hrvatski dom, po tekstu profesora Milana Dujnića.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je izjavio kako je cijeli grad ponosan na Betlemaše.

To je jedan predivan dar u ove blagdane svim građanima Petrinje. Ovo je potvrda kvalitetnog rada. Svima njima čestitam i mogu reći da je cijeli grad na to ponosan”, rekao je Dumbović.

DSC07374

Dugogodišnji napori petrinjskog Ogranka Matice Hrvatske i Ivana Rizmaula, čuvara petrinjske baštine, urodili plodom. Iako se ovaj pučki starinski petrinjski igrokaz spominje već i u 19.stoljeću, tek sada su Betlemaši postali zaštićena kulturna baština, a ovaj tradicijski običaj dobio je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra kako to definira Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Nositelji ovog kulturnog dobra su Matica hrvatska Petrinja, Muški vokalni ansambl „Slavulj” i Grad Petrinja – Gradska četvrt Nova cesta.Ivan Rizmaul

U ime ministra kulture Berislava Šipuša, sve okupljene je pozdravila Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku za područje Sisačko-moslavačke županije. Istaknula je kako su Betlemaši treće zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u našoj županiji i upisani su u Registar kulturnih dobara.

„Iznimna mi je čast danas sudjelovati na prezentaciji ovog običaja. Jako mi je drago da vidim puno mladih koji će ovo umijeće i običaje prenijeti na buduće generacije

Prekrasna blagdanska priča završila je uz zajedničku pjesmu „Radujte se narodi“.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.