Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Na Kontrobi obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan se obilježava od 1992. godine

Međunarodni dan se obilježava od 1992. godine

Na Tržnici Kontroba u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Moto ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je “Uključivanje je važno: pristup i osnaživanje za za sve osobe bez obzira na njihove različitosti“.

Kakav je položaj osoba s invaliditetom u Sisku, otkriva tajnica Saveza udruga osoba s invaliditetom grada Siska, Vesna Gašparić:

 

 

 

P1120097

 

Želimo da Grad Sisak bude grad po mjeri čovjeka i u odnosu prema osobama s invaliditetom, nastavlja Gašparić:

 

 

 

Savez udruga osoba s invaliditetom osnovan je 1976. godine, a broji oko 1500 članova iz pet udruga; Udruga osoba s invaliditetom, distrofijom, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Udruga gluhih i nagluhih osoba te Udruga civilnih invalida rata.

Na glavnom ulazu tržnice Kontroba, kupci su po simboličnim cijenama mogli kupiti ručne radove članova Saveza udruga osoba s invaliditetom izrađene na trajnim ili povremenim radionicima :

 

 

 

Odnos Grada i Županije prema našoj Udruzi iznimno je pozitivan, kaže Dren Dobrenić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom. Ipak, jedan je problem koji se vrlo teško rješava:

 

 

 

P1120098

 

Na jedan projekt Dobrenić je posebno poseban:

 

 

 

Prepreka za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj ima na svim područjima na što je UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom upozorio u svom izvješću u travnju ove godine. Nemamo usklađeno zakonodavstvo, postoje razlike u realizaciji prava na socijalne usluge i povlastice ovisno o uzroku invalidnosti, veliki udio žena s invaliditetom ima samo osnovnoškolsko obrazovanje ili čak ni to. Pristup zgradama, mjestima, prijevozu te informacijama i komunikaciji još je uvijek dosta loš, posebno izvan područja glavnoga grada. Velik broj osoba s invaliditetom nema osnovnoškolsko obrazovanje-manje od 30% ih je završilo srednju školu. Glavne zdravstvene usluge nisu dostupne i primjerene za osobe s invaliditetom, dok je većina osoba s invaliditetom nezaposlena ili imaju poslove s niskim primanjima.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.