Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Najbizarniji dočeci Nove godine u svijetu!

Evo još narodnih vjerovanja vezanih za doček Nove godine

Evo još narodnih vjerovanja vezanih za doček Nove godine

Na Staru se godinu u Čileu simbolički jede žlica leće što simbolizira bogatstvo, ali i dobru poslovnu godinu. Također se mete kuća čime se zapravo izbacuje negativna energija van. U čileanskom gradu Talcu običaj je čekati Novu godinu u društvu preminulih prijatelja i obitelj, točnije na groblju uz svjetlo svijeća.

Brazilci pak nose bijelu boju jer njome, smatraju, tjeraju zle duhove, a oni posebno predani prinijet će darove božici Lemanji, božici mora i vode koja voli darove, posebno cvijeće. Ako primjerice bacite cvijeće u more ili rijeku, a ono vam se vrati, to znači da Lemanja nije prihvatila poklon. Što se točno onda dešava u godini koja slijedi, nije nam poznato.

Španjolci u ponoć jedu grožđe i to jedno zrno za svaki od 12 otkucaja, a Škoti su nešto kompliciraniji. Oni jako paze na to tko će prvi ući u kuću nakon što otkuca ponoć, a ta osoba najčešće nosi darove (od komada kruha do boce viskija). Irci pak lupaju kruhom u zidove kako bi otjerali zle duhove i donijeli sreću.

Rusi pak svoje novogodišnje želje zapisuju na papir, zatim spale, a pepeo prospu u čašu šampanjca koji moraju ispiti prije ponoći. U dijelovima Sibira ljudi se doista jako muče da im nova godina bude sretna – moraju izdubiti rupu u zaleđenom jezeru, a potom zaroniti na dno noseći sa sobom drvo. Nadamo se da ovaj običaj nećete pokušati imitirati.

Rumunji imaju možda najbizarniji način razlučivanja hoće li nova godina biti sretna ili ne. Naime, morate pokušati razumjeti životinje. Ako čujete što govore, to je loš znak. Ako ne čujete, godina će vam biti odlična!

U Johannesburgu u Južnoj Africi običaj je mikrovalne i druge kućanske aparate ili neželjeno pokućstvo jednostavno – baciti kroz prozor.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.