Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Otvorena “vrata milosrđa” u sisačkoj katedrali

Tom prigodom biskup je i blagoslovio novo-postavljene katedralne orgulje

Tom prigodom biskup je i blagoslovio novo-postavljene katedralne orgulje

Sisački biskup Vlado Košić otvorio je u nedjelju 13. prosinca u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku „vrata milosrđa“ i svečanim misnim slavljem označio početak Svete godine milosrđa u Sisačkoj biskupiji. Tom prigodom biskup je i blagoslovio novo-postavljene katedralne orgulje.

U koncelebraciji bili su kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i vikar katedralne župe vlč. Mario Šagolj.


_MG_3668


U homiliji biskup je istaknuo kako je ovo višestruko slavlje. „Treća je nedjelja Došašća, koja se od davnina naziva „Gaudete“, tj. nedjelja „radujte se!“; drugo, otvorili smo na katedrali „vrata milosrđa“ i tako označili početak izvanrednog jubileja, Godinu milosrđa za našu Sisačku biskupiju, a koju Godinu je Papa Franjo za čitavu Crkvu proglasio 8. Prosinca; treće, blagoslovili smo novopostavljene orgulje u našoj katedrali. Treća nedjelja adventa je i nedjelja Caritasa, kada želimo posebno misliti, moliti se i darivati za potrebne – da im tako učinimo ljepšim Božić koji dolazi. K tome, danas je i sveta Lucija, blagdan u koji se sadi pšenica, da bi niknula za Božić i ukrasila Isusove jaslice te nam tako označila da je zadnji čas da se prenemo i pripremimo za Božić, jer ako nismo za svetu Barbaru, onda moramo danas na sv. Luciju primiti zrno, posaditi sjeme Božje riječi u srce, da nikne rod – koji je sam Gospodin naš Isus Krist. Svi su ti elementi povezana tako da bismo za sve njih mogli staviti zajednički nazivnik: „nedjelja radosti – Dominica Gaudete!“, rekao je biskup te dodao kako smo radosni što je Božić blizu, što idemo u susret proslavi Isusova rođendana, dana koji je pobijedio tamu zla i grijeha i koji nam je donio svjetlost nade i života.


_MG_3687


U nastavku biskup Košić je podsjetio na bulu pape Franje „Misericordiae vultus – lice milosrđa“, objasnivši zašto je Papa otvorio ovu izvanrednu Svetu godinu milosrđa. „Dakle, danas kad se u našoj katedrali otvaraju Vrata milosrđa i kada na poseban način doživljavamo da je Bog milosrdni Otac prema nama, koji nas zove na obraćenje, na ljubav prema potrebnima, mi se radujemo – i to s pravom – također i daru novopostavljenih orgulja u našoj katedrali koje smo blagoslovili, želeći da one budu znak kako smo svi mi, i svaki posebno i svi zajedno, pozvani biti donositelji Evanđelja svim ljudima, tako što smo pronositelji radosti i pjesme, koja neka odzvanja u našim životima, u našim danima, mjesecima i godinama, da vrijeme koje nam je darovano bude sveto, kao ova Sveta godina, da i čitav naš život proživimo posvećujući vrijeme i šireći svetost i mir“, zaključio je biskup.

Nakon mise okupljenima se obratio mo. Zdenko Kušćer koji je zahvalio biskupu na danom povjerenju i podršci za projekt postavljanja novih orgulja. On je istaknuo kako su ove orgulje primjerak njemačke ogruljske škole napravljene u radionici Edgard Pfaff, a posjeduju 24 registra, dva manuala i pedalu. Ugrađenu su u postojeće kućište Josipa Brandla iz 1911. godine, a prikladne su za korištenje u svakodnevne liturgijske svrhe i za koncertiranje. Projekt postavljanja novih orgulja pripremila je Zaklada „Don Petar Nakić“, a radove su izveli Orguljska radionica Varaždin i restauratorska radionica „St. Uriel“.

Na kraju kratki koncert na novim orguljama izveo je povjerenik za glazbu Sisačke biskupije mo. Robert Jakica.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.