VIJESTI

Otvorena “vrata milosrđa” u sisačkoj katedrali

Tom prigodom biskup je i blagoslovio novo-postavljene katedralne orgulje

Tom prigodom biskup je i blagoslovio novo-postavljene katedralne orgulje

Sisački biskup Vlado Košić otvorio je u nedjelju 13. prosinca u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku „vrata milosrđa“ i svečanim misnim slavljem označio početak Svete godine milosrđa u Sisačkoj biskupiji. Tom prigodom biskup je i blagoslovio novo-postavljene katedralne orgulje.

U koncelebraciji bili su kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i vikar katedralne župe vlč. Mario Šagolj.



U homiliji biskup je istaknuo kako je ovo višestruko slavlje. „Treća je nedjelja Došašća, koja se od davnina naziva „Gaudete“, tj. nedjelja „radujte se!“; drugo, otvorili smo na katedrali „vrata milosrđa“ i tako označili početak izvanrednog jubileja, Godinu milosrđa za našu Sisačku biskupiju, a koju Godinu je Papa Franjo za čitavu Crkvu proglasio 8. Prosinca; treće, blagoslovili smo novopostavljene orgulje u našoj katedrali. Treća nedjelja adventa je i nedjelja Caritasa, kada želimo posebno misliti, moliti se i darivati za potrebne – da im tako učinimo ljepšim Božić koji dolazi. K tome, danas je i sveta Lucija, blagdan u koji se sadi pšenica, da bi niknula za Božić i ukrasila Isusove jaslice te nam tako označila da je zadnji čas da se prenemo i pripremimo za Božić, jer ako nismo za svetu Barbaru, onda moramo danas na sv. Luciju primiti zrno, posaditi sjeme Božje riječi u srce, da nikne rod – koji je sam Gospodin naš Isus Krist. Svi su ti elementi povezana tako da bismo za sve njih mogli staviti zajednički nazivnik: „nedjelja radosti – Dominica Gaudete!“, rekao je biskup te dodao kako smo radosni što je Božić blizu, što idemo u susret proslavi Isusova rođendana, dana koji je pobijedio tamu zla i grijeha i koji nam je donio svjetlost nade i života.



U nastavku biskup Košić je podsjetio na bulu pape Franje „Misericordiae vultus – lice milosrđa“, objasnivši zašto je Papa otvorio ovu izvanrednu Svetu godinu milosrđa. „Dakle, danas kad se u našoj katedrali otvaraju Vrata milosrđa i kada na poseban način doživljavamo da je Bog milosrdni Otac prema nama, koji nas zove na obraćenje, na ljubav prema potrebnima, mi se radujemo – i to s pravom – također i daru novopostavljenih orgulja u našoj katedrali koje smo blagoslovili, želeći da one budu znak kako smo svi mi, i svaki posebno i svi zajedno, pozvani biti donositelji Evanđelja svim ljudima, tako što smo pronositelji radosti i pjesme, koja neka odzvanja u našim životima, u našim danima, mjesecima i godinama, da vrijeme koje nam je darovano bude sveto, kao ova Sveta godina, da i čitav naš život proživimo posvećujući vrijeme i šireći svetost i mir“, zaključio je biskup.

Nakon mise okupljenima se obratio mo. Zdenko Kušćer koji je zahvalio biskupu na danom povjerenju i podršci za projekt postavljanja novih orgulja. On je istaknuo kako su ove orgulje primjerak njemačke ogruljske škole napravljene u radionici Edgard Pfaff, a posjeduju 24 registra, dva manuala i pedalu. Ugrađenu su u postojeće kućište Josipa Brandla iz 1911. godine, a prikladne su za korištenje u svakodnevne liturgijske svrhe i za koncertiranje. Projekt postavljanja novih orgulja pripremila je Zaklada „Don Petar Nakić“, a radove su izveli Orguljska radionica Varaždin i restauratorska radionica „St. Uriel“.

Na kraju kratki koncert na novim orguljama izveo je povjerenik za glazbu Sisačke biskupije mo. Robert Jakica.


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version