Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Srbija gašenjem Radio Subotice krši prava Hrvata

Samo jedan od problema s kojima se Hrvati u Vojvodini svakodnevno suočavaju

Samo jedan od problema s kojima se Hrvati u Vojvodini svakodnevno suočavaju

Srbija je jučer, 14. prosinca u Bruxellesu otvorila prva dva od ukupno trideset i pet pregovaračkih poglavlja u kojima je sadržana pravna stečevina Europske unije, a neposredno uoči otvaranja dvaju najvažnijih pregovaračkih poglavlja, Srbija je zadala još jedan veliki udarac tamošnjim Hrvatima te zaštiti prava nacionalnih manjina što je njena obveza. Naime, Srbija je ugasila Radio Suboticu – jedini radio koji je svakodnevno emitirao program na hrvatskom jeziku.

Radio Subotica bio je najslušaniji i najstariji gradski radio u Srbiji koji je od 1999. godine svakodnevno emitirao trosatni program na hrvatskome jeziku, te je Hrvatima bio prozor u svijet preko kojega su se mogli informirati o svim događanjima iz svih područja. Privatizacija medija u Srbiji već je rezultirala gašenjem desetaka radijskih i televizijskih programa na jezicima nacionalnih manjina, a gašenje Radio Subotice predstavlja ogroman gubitak za prava Hrvata u Vojvodini.

„Gašenje Radio Subotice, kao i brojnih drugih manjih lokalnih radio postaja, predstavlja kršenje prava nacionalnih manjina, čija prava se Srbija obvezala štititi. Europska unija je Srbiju upozorila da prilikom provedbe novog medijskog paketa mora voditi računa o jezicima manjina, a Srbija se ovakvom odlukom oglušila na upozorenja EU“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Petir pojašnjava kako je u Izvješću o napretku Srbije za 2014. godinu istaknuto kako se pravni okvir o zaštiti manjina mora u potpunosti provesti, što uključuje obrazovanje, upotrebu jezika, pristup medijima i vjerskim uslugama na jeziku manjina.


petir logo


„Zaštita manjina jedan je od važnih kriterija za pristupanje Europskoj uniji. Ukoliko Srbija ne zaštiti prava nacionalnih manjina, ne može se nadati da će postati punopravna članica Europske unije“, naglašava Petir dodajući da srbijanska vlada mora pronaći valjano rješenje kako bi pripadnicima svih nacionalnih manjina omogućila medijske programe na njihovim jezicima. „Država se ne može neuspjelim procesima privatizacije ograđivati od osiguranja prava nacionalnim manjinama. Ako u procesu privatizacije nisu pronađeni novi vlasnici koji bi od države preuzeli vlasništvo nad medijima, država je ta koja mora učiniti sve što je u njezinoj moći da održi programe na manjinskim jezicima u javnim medijskim servisima“, ustrajna je Petir.

Nestanak programa na hrvatskom jeziku iz radijskog etera samo je jedan od problema s kojima se Hrvati u Vojvodini svakodnevno suočavaju. Suočeni s trajnom diskriminacijom, Hrvata je danas u Vojvodini duplo manje negoli 1990., izloženi su svakodnevnim pokušajima zatiranja njihova hrvatskog identiteta. Hrvati u Vojvodini imaju problem pri dobivanju hrvatskog državljanstva, podzastupljeni su u tijelima državne uprave, zahtjevi za povrat oduzetih domova i imovine konstantno se odbijaju, hrvatska su djeca u školi diskriminirana ako požele pohađati satove vjeronauka, a država ne izdvaja novac za tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku. Zastupnica Marijana Petir na loš položaj Hrvata u Vojvodini upozoravala je Europsku komisiju više puta, te će ih informirati i o gašenju Radio Subotice.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.