Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Političke elite šute

Zbivanja u Rafineriji nafte predstavljaju novi udarac za Sisak.

Prije dva dana oglasila se Uprava INA-e s priopćenjem u kojem navode kako uvode organizacijske promjene u sisačkoj Rafineriji radi poboljšanja poslovanja. Organizacijske promjene su, po navodima jednog od sindikata, otpuštanje 72 radnika i to iz proizvodnje. Laički gledano ovih sedamdeset i dvoje ljudi je bilo smetnja da se efikasnije radi jer kako drugačije objasniti da će se efikasnost posla podići kada će isti posao raditi manje izvršitelja. Ili možda ipak nije tako? Možda treba vjerovati predstavnicima ovog Sindikata. A sindikalci tvrde da je ovo nova metoda koja ima za cilj zatvaranje sisačke Rafinerije. Baš da je nova metoda i nije, a da je cilj zatvaranje Rafinerije to je već valjda svima jasno, barem sa područja Siska i Sisačko moslavačke županije.

Podsjećamo da je 21. siječnja 2015. godine premijer na aktualnom prijepodnevu pohvalio sindikalne lidere iz sisačke Rafinerije kazavši da su «umjereni u nastupu, vrsni tehnolozi i stručnjaci u svom rafinerijskom poslu, koji sutra mogu otići raditi u Katar ili neke druge rafinerije u Europi». Svojim nečinjenjem gotovo da im je osigurao perspektivu u Kataru ili nekoj sličnoj zemlji.  Tada je izjavio da je spreman boriti se za Rafineriju i da ćemo vidjeti tko je jači. Sada kada nas sindikat upozorava da je na perfidan način pokrenut proces zatvaranja sisačke Rafinerije nema reakcije ove tehničke Vlade. Nema reakcije niti jednog od kandidata za premjera. Sve ili gotovo sve Vlade prije ove su učinile zločin prema tvrtci koja je bila nacionalni ponos. Od onih koji su je išli prodavati, iako je tada bila realna opcija da INA kupi MOL, preko onih koji su nastavljali sa prodajom, do onih koji su na papirićima upisivali svoj postotak za prodaju upravljačkih prava. Ne treba abolirati niti one koji su inicirali prodaju udjela iz Braniteljskog fonda jer tih 7 % bi danas značilo većinsko vlasništvo. Državno odvjetništvo nije ni pokušalo nikada ništa utvrditi kao kriminalno djelo jer sve što je rađeno je ili zataškano ili svjesno napravljeno diletantski kako bi se unaprijed osiguralo rušenje na sudu. Ovih dana smo svjedoci kako glavni državni odvjetnik, g. Cvitan, temeljem medijskih napisa istražuje vjerojatnost kupovine pojedinog budućeg saborskog zastupnika. Koliko su mediji i pojedinci govorili o malverzacijama prilikom prodaje i svjesnog uništavanja INA-e putem donošenja štetnih odluka ili nereagiranjem na nezakonitosti? Tada to nije bilo dovoljno za ozbiljnu reakciju. Državno odvjetništvo bi moralo štititi nacionalne interese. Sjetite se medijskih napisa o povezanosti izvjesnog gospodina iz Nadzornog odbora i samog državnog vrha.

To je sada već prošlost. Kako dalje? Najpoznatiji hrvatski psihijatar gotovo da izluđuje cijelu hrvatsku javnost, a sasvim sigurno to radi svojim mogućim koalicijskim partnerima u budućoj vladi, sa zahtjevima i uvjetima da se očituju o ovome ili onome. Reformi mali milijun, ali ako mu to dozvole, zašto ne? Predlažemo da gospodin Petrov objasni Stožeru za obranu Rafinerije što će poduzeti po pitanju zaštite nacionalnih interesa u smislu spašavanja i INA-e i Rafinerije Sisak. S obzirom da su se u Platformi Most izjasnili da odabir između plave i crvene opcije je kao odabir između kuge i kolere, predstavljaju li oni u tom slučaju teži oblik gripe? Kako će kuga, kolera i gripa riješiti problem opstanka sisačke Rafinerije? Ili je to za njih previše marginalno pitanje koje će shvatili kao sitnu provokaciju na koju se ne treba osvrtati? Uz zatvaranje ABS-a, prekidu proizvodnje u poduzećima kooperantima, stečaju Metalinga, upitnoj sudbinu Siscije, zbivanja u Rafineriji nafte predstavljaju novi udarac za Sisak. Političke elite šute. Šute i dogovaraju reforme koje neće osigurati zadržavanje proizvodnje. Pregovarajte, dogovarajte, ali i  radite.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.