Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Tominje u Petrinji

Tradicija koja datira još iz 19.stoljeća

Tradicija koja datira još iz 19.stoljeća

„Tominje u Petrinji“ naziv je tradicionalnog sajma koji ove godine, tijekom dva dana – 18. i 19.prosinca, u petrinjskom gradskom parku na Strossmayerovu šetalištu donosi raznovrstan program i bogatu ponudu prehrambenih proizvoda i suvenira.

 

ŠTANDOVI 6ŠTANDOVI 7

 

Poziv i dobrodošlicu na sajam, svima je jutros, na svečanosti otvaranja, poželjela direktorica Turističke zajednice grada Petrinje Ivanka Držaj:

 

Sajmovanje za Tominje, duga je tradicija u Petrinji koja datira još iz 19.stoljeća, objasnio je poznati petrinjski povjesničar, prof.Ivan Rizmaul.

 

TOMINJE 5

 

Početak sajma „Tominje u Petrinji“ označio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

 

TOMINJE 3

 

Tominje se u Petrinji, u Gradskom parku, nastavlja i sutra.

U 10.00 sati sutrašnji će program otvoriti Dječji orkestar Gradske limene glazbe Petrinja, nakon čijeg nastupa u 10.20 stiže Šareni svijet s programom za djecu “Kad zakuca tika tak, stiže nama netko drag”.

Gradski dječji zbor HPD “Slavulj” nastupa od 11.20 sati.Program “S djedom u parku” uz scenski nastup dramske sekcije “Petrinjski akordi” i dolazak Djeda Božićnjaka u kočiji očekuje se oko 11.40 sati.

Točno u podne u paviljon petrinjskog parka stiže ženski vokalni ansambl “Petrus” . Za 15.30 najavljen je nastup one man banda Krunoslava Stepinca, a za 17.00 sati grupe “Kraljica od Sabe”.

Večeras pak, od 19 sati, u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja bit će održana priredba „Božić u Petrinji – Petrinjski Betlemaši“, tradicijski običaj koji je Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom.

 

Evo još malo atmosfere s današnjeg otvaranja “Tominja u Petrinji”:

 

ŠTANDOVI 2ŠTANDOVI 3

 

 

Dok su oni stariji razgledavali brojne štandove u potrazi za poklonima za blagdane, najmlađi su se zagrijavali pjesmom i skakutanjem:

 

ŠTANDOVI 4TOMINJE 6

 

Iako je vani bilo prilično hladno, hrabre petrinjske mažoretkinje bez greške su izvele svoj program:

 

TOMINJE 1TOMINJE 2

 

Stigli su i tamburaši uz koje su se zapjevale stare petrinjske pjesme dok se parkom širio miris pečenih kobasa:

 

TOMINJE 4TOMINJE 7

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.